Atso Ağustos Ayı Olağan Toplantısı Yapıldı

Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası (ATSO) olağan meclis toplantısı, ATSO yönetimi ve üyelerin katılımıyla meclis salonunda gerçekleştirildi.

Atso Ağustos Ayı Olağan Toplantısı Yapıldı
Toplantıda ilk kez elektronik ortamda gündemle ilgili anket düzenlendi

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak toplantıda yaptığı konuşmada doların dalgalı iniş ve çıkışını yorumladı. Türkiye'nin kendi iç kaynaklarına yönelmesinin önemine değinen Budak, "Amerikan Merkez Bankası FED’in bugüne kadar piyasaya sürdüğü tahviller 2015 itibariyle geri çekilecek. İthalata dayalı ihracat ve üretimi bir kenara bırakıp kendi iç kaynaklarımıza dönmemizin zamanıdır" dedi.

Dövizle ilişkisi olmayanın dövizden uzak durmasını önemle vurgulayan Budak, "Ekonominin düzenli olarak yüzde 7 büyümeyi yakalamadığı sürece bu sıkıntılar bitmez. İlk 500’e girmekte hayalden öteye geçmez. Buradan bir kere daha uyarıyorum. Dövizle işiniz yoksa bulaşmayın" diye konuştu.

KENT MERKEZİNE AVM YAPILAMAZ
Antalya’nın çirkin bir betonlaşmaya doğru gittiğini ve durumun içler acısı olduğunu ifade eden Budak, sivil inisiyatiflerin görüşünün alınmadığına vurgu yaparak Doğu Garajı’na AVM yapılması planını değerlendirdi. Budak, "Doğu Garajı’na bugün ne yapacağınıza karar veremiyorsunuz. AVM, üniversite ya da kongre merkezi mi olacağına karar veremediniz. Antalya’nın aslında yeşil alana ihtiyacı var.ATSO olarak AVM’yi kabul edemeyiz. Kent merkezine AVM yapılmasına izin vermeyiz. Buna üyelerimizde izin vermez. Raylı sistemde Doğu Garajı esnafını mağdur ettiniz. Beton yığınlarıyla şehri donatıyorsunuz.Eskiden balıkçılar vardı.Herkes gelir orada balık yerdi. Biz 40 bin kişiyi temsil ediyoruz. AESOB 70 bin kişiyi temsil eder. Bizim gibi sivil inisiyatifleri dikkate alacaksın. 'Ben yaptım oldu' diyemezsin" şeklinde konuştu.

Budak, ülkenin asıl önemli konusunun ekonomi olduğunu vurgulayarak, "Antalya’nın gündeminde kim aday olacak? Seçimler ne olacak konuşuluyor. Başka konu yok mu? KOBİ’ler 'Yandım Allah' diyor. Piyasalar geçen seneki gibi bu yıl da durgun. Bütün bunları ne yerelde, ne de ulusalda konuşuyorsunuz. Gündem, sadece siyasi.Oysa ülkenin can damarı ekonomidir" dedi.

İKİ HIZLI TREN MÜJDESİ
Ulaşım Master Planı’nda UKOME Başkanı Emin Pehlivan’ın Antalya’nın ulaşım sorunu yüzde 70 çözüldüğünü ifade eden açıklamasını da eleştiren Budak, "Her yıl 20-30 bin araç ilavesinin olduğu şehir içinde ve dışında ulaşılabilirlikte çok kötü olan Antalya’da ne çözülmüş. Bu konularda bizim de fikrimiz alınmalı. Bilimsel olarak tartışılmalı. Bu konu ile ilgili anketler yapılmalıdır. Tabi ki mecliste görüşülecek ama bizim de bir fikrimiz alınmalıydı. Siyasi malzeme yapılmak yerine çözüm üretilmeli" ifadelerini kullandı. Antalya’nın ulaşım sorununun raylı sistemlerle hafifletileceğini ifade eden Budak, hızlı tren için imza kampanyası düzenlediklerini belirtti.

Budak, "Hızlı tren için 75 bin imza topladık. 100 bin olunca hükümete sunacağız. Kampanyamız devam ediyor. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Ankara’da yaptığımız görüşmelerde hem iyi, hem kötü haberlerle döndük. İyi haber Antalya’ya iki hızlı tren yapılacak. Biri Manavgat-Alanya-Konya güzergahı, diğeri ise Burdur-Isparta-Afyon şeklinde olacak" dedi.

Antalya’da yapılan AVM kirliliği ile ilgili soruya ise Budak, "Sadece ağlayan taraf değiliz çözümlerimizi de ortaya koyuyoruz. Kent merkezinde projeleri de iyi bir şeyler yaparsak AVM’ler sinek avlayan konuma gelecektir. Konunun biz takipçisi olmalıyız. Önümüzdeki yerel seçimlerde kime destek vereceğimize karar verirken bunlara dikkat edelim" diye konuştu.

ANKET SONUÇLARI
Ağustos ayı toplantısında ilk kez elektronik ortamda bir anket düzenlendi.

‘Hedef ve Öncelikler’ isimli ankete 102 meclis üyesi katılarak 13 soruyu oyladılar. Yapılan ankette çıkan sonuçlara göre odanın bu dönemde ele alması gereken konuların başında, tarım, turizm, ticaret ve sanayi entegrasyonunu yüzde 27,5 oranında ilk sırayı alırken, EXPO ikinci sırada tercih edildi. Ulaştırma konusunu ele alan soruda ise hızlı tren kampanyası yüzde 28,4’lük oranla üyelerin önceliğini aldı.
Kaynak: İHA