Aso Başkanı Özdebir Elektrikli Araç Kullandı

ANKARA - Elektrikle çalışan araçla test sürüşü gerçekleştiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, "Hayaldi gerçek oldu, dünyanın ve fosil yakıtların geleceği açısından elektrikli araçlar son derece önemli" dedi.

Özdebir, Batı Park Alışveriş Merkezi'nde, elektrikli otomobil üretimi konusunda çalışmalarını sürdüren Etox firmasının sahibi Ercan Malkoç'tan proje hakkında bilgi aldı. Firmanın aracı, ucuz fiyatla satacağını düşündüğünü ifade eden Özdebir, otomobilin, organize sanayi bölgeleri için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi.

Özdebir, daha sonra yüzde 100 elektrikle çalışan araçla test sürüşü gerçekleştirdi. Özdebir, test sürüşünün ardından şu değerlendirmelerde bulundu:

"12 kilovatlık içten yanmalı bir motorla kıyaslanmayacak kadar atak ve kıvrak, araba 'bırakın gideyim' diyor. Sessiz, çevreci, görüş alanı ve manevra kabiliyeti olarak da son derece güzel. Hayaldi, gerçek oldu. Dünyanın ve fosil yakıtların geleceği açısından elektrikli araçlar son derece önemli. Türkiye, petrol üretimi olmadığı için enerjide dışa bağımlı bir ülke. Halbuki elektrikteki bağımlılığımız daha az, onun için cari açığa da yakıt yönünden de çok ciddi katkısı olabilecek bir proje. Araçlar yaygınlaştıkça, tıpkı benzin üniteleri gibi hızlı şarj üniteleri olacaktır. Elektrik hatları üzerinden haberleşme imkanı var. Arabaya bir numara veriliyor, fişi taktığınız zaman fiş aracı tanıyor ve sahibinin kredisinden arabayı şarj ediyor ve ay sonunda elektrik faturası gibi fatura geliyor. Dünya artık bu tarafa gidiyor, gelecek gerçekten burada."

Firma sahibi Ercan Malkoç da otomobilin 100 kilometrede 2 lira yaktığını ve diğer araçlardan yüzde 95 daha tasarruflu olduğunu ifade etti.

Malkoç, aracı 25 bin lira civarında satacaklarını ve otomobilin 2 yılda kendini amorti edeceğini söyledi.

Kaynak: AA