Deik Türk-kanada İş Konseyi Toplantısı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, son 10 yılda 125 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alan Türkiye'de Kanadalı yatırımcıların yapmış olduğu yatırım tutarının 426 milyon dolar olduğunu belirterek, "Oysa Kanadalı firmaların geçen yıl dünyada yapmış olduğu yatırım toplamı 54 milyar dolar.

Şunu çok net ifade ediyorum ki Türkiye'ye yatırım yapmayan Kanadalı firmalar şu anda ciddi kayıptalar" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Kanada İş Konseyi Başkanı Yılmaz Argüden ev sahipliğinde düzenlenen akşam yemeğine katılan Çağlayan, kendisinin Kanada'yı ziyaretinden bu yana iki ülke arasındaki ticaret hacmindeki artışın neredeyse iki katına yakın olduğunu söyledi.

2002 yılında iki ülkenin dış ticaret hacminin 500 milyon dolar mertebesinde olduğunu anımsatan Çağlayan, bugün bu rakamın 4'e katlandığını kaydetti.

Kanada ve Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin neredeyse 1,5 trilyon dolara yaklaştığı bilgisini veren Çağlayan, "Bu kadar büyük bir dış ticaret hacmine sahip iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolar olması gerçekten izahtan yoksun" dedi.

Kanada'nın Kuzey Amerika'ya girişte çok önemli bir kapı olduğuna dikkati çeken Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
"Sayın bakan ile ikili görüşmemizde ekonomik ilişkilerimizi nasıl daha fazla artırırızın otobanlarını, altyapısını döşeme konusunda önemli çalışmalar yaptık. 7 ülke ile yapmış olduğumuz ve yaklaşık 9 ülkeyle de müzakereleri devam eden Ekonomik ve Ticaret Ortaklık Komitesi'nin (JETCO) bir an önce kurulması için mayıs ayında taslağımızı Kanada tarafına iletmiştik. Bu aramızdaki ticaret hacminin daha fazla artırılmasını, varsa problemlerin en kısa zamanda çözümünü ve yeni hedefler belirlemede önemli bir mekanizma oluşturacak."

"TÜRKİYE 30 YAŞ ORTALAMASINA SAHİP GENÇ BİR ÜLKE"
Bakan Çağlayan, Kanada ile müzakere edilen serbest ticaret anlaşmasının bugüne kadar olan serbest ticaret anlaşmalarından daha geniş kapsamlı olacağını söyledi.

Son 10 yılda 125 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım alan Türkiye'de Kanadalı yatırımcıların yapmış olduğu yatırım tutarının 426 milyon dolar olduğunu belirten Çağlayan, "Oysa Kanadalı firmaların geçen yıl dünyada yapmış olduğu yatırım toplamı 54 milyar dolar. Şunu çok net ifade ediyorum ki Türkiye'ye yatırım yapmayan Kanadalı firmalar şu anda ciddi kayıptalar" dedi.

Kanadalı firmaları Türkiye'yi daha fazla incelemeye ve dünyanın en iddialı teşvik sistemini incelemeye davet eden Çağlayan, Türkiye'nin 30 yaş ortalamasına sahip genç bir ülke olduğunu anımsattı. Kanadalı firmalara sadece Türkiye'de yatırımı değil, üçüncü ülkelerle işbirliğini de gündeme getirmek istediklerini kaydeden Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Meseleyi Türk firmalarının Kanada'ya mal satması, Kanada firmalarının da Türkiye'ye mal satması olarak değerlendirirsek eksik değerlendiririz. Bu işin en önemli bacaklarından biri de mutlak surette üçüncü ülkelerde işbirliği yapmak. Birbirimizin pazarlarından birbirimizin coğrafi konumlarından en iyi şekilde faydalanmak zorundayız. Bundan sonraki beklentimiz üçüncü ülkelerde işbirliği kültürünü geliştirmek ve bu işbirliğini birlikte en iyi şekilde işler hale getirmektir. Türkiye ile Kanada arasında yatırımların teşviki, karşılıklı korunması anlaşmasının olmayışı bir eksikliktir. Türk işadamlarının Kanada'ya yaptıkları ziyaretlerde vize formunun kaldırılması konusunda da sayın bakana görüşlerimizi ilettik."
Kaynak: İHA