Alternatif Enerjili Araç Yarışları

KOCAELİ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca düzenlenen ''Alternatif Enerjili Araç Yarışları'', hidrojen ve güneş enerjisiyle çalışan araçların mücadele ettiği final yarışları etkinliği, kortej yürüyüşüyle başladı.

Körfez Yarış Pisti'nde yarıştan yaklaşık bir saat önce kortej oluşturulan üniversitelere, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir ile TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Şükrü Kaya da eşlik etti.

Kortej yürüyüşünün ardından "Formula G" kategorisindeki yarışlar, Kaya tarafından başlatıldı.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda alternatif enerji hakkında farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek, yarışlar sayesinde üniversite öğrencilerinin teorik bilgilerini pratiğe çevirdiğini söyledi.

Yarışların 9 yıldır düzenlendiğini ifade eden Demir, yarışlara ilginin her geçen yıl arttığını kaydetti.

Demir, bu yıl 40 üniversiteden takımların yarışlara katıldığını dile getirerek, "Yarışlarda yer alan öğrenciler geleceğin mühendisleri. Bu mühendisler, ülkemizi 2023 hedeflerine götürecek olan araştırma ve geliştirmelerde yer alacak. Bu yarışların ilk senesinde yer alan bir arkadaşımız bugün çok önemli bir araştırma merkezinde çalışıyor. Bunun gibi örneklerin sayısı oldukça fazla. İnşallah buradaki arkadaşlarımız da ülkemizi geleceğe taşıyacak değerli mühendisler arasında yer alacak" diye konuştu.

-"Elektrikli araçlar teması altında yarışlar düzenleyebiliriz"

Demir, üniversite öğrencilerinin burada sadece bilgilerini pratiğe dönüştürmediğini, aynı zamanda takım çalışması da yaptıklarını belirterek, yarışları gelecek yıl farklı temalarda da yapmayı planladıklarını anlattı.

Bu yarışmaları Türkiye genelinde de yaygınlaştırmak istediklerine dikkati çeken Demir, "Örneğin, elektrik... Böyle bir çalışma için arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Nasıl ki güneş ve hidrojen enerjili araç yarışlarını gerçekleştirdik, belki elektrikli araçlar teması altında yarışlar düzenleyebiliriz. Bunun çalışmalarına başladık" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA