Düzce’de Amerikan Beyaz Kelebeği İle Mücadele

Düzce’de son yıllarda popülasyonu artan, başta tarla kenarlarında bulunan dut, söğüt, çınar, akçaağaç ve fındık olmak üzere çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin 2.dölüne karşı toplu mücadeleye başlandı.

Düzce’de Amerikan Beyaz Kelebeği İle Mücadele
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, bu yıl 1. döle karşı 57 köy ve 1 beldede 17 Haziran 2013 tarihinden itibaren toplu mücadele yapıldığını söyledi.

Kabaoğlu, yapılan mücadelede muhtarların ve çiftçilerin destek vermesi nedeniyle çok başarılı geçtiğini, bundan dolayıdır ki Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının 2. döl çıkışlarının geçen yıla göre azaldığını ve 11 ekiple, 1. dölde ilaçlama yapılmayan 6 yeni köyünde eklenmesiyle toplam 63 köy ve 1 beldede 22 Ağustos 2013 tarihinden itibaren toplu mücadeleye başladıklarını aktardı.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, Müdürlük olarak köyün ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadele yapacaklarını, yapılan bu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerin de kendi bahçelerini kontrol etmelerini ve yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmelerini yada İl veya İlçe Müdürlüklerine başvurarak reçete yazdırmalarını, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerektiğini söyledi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, “Toplu mücadele için 22 kişiden oluşan 11 ekip sahada toplu ilaçlı mücadele yapıyor. Bu ekiplere teknik personellerimiz de refakat ediyor. Bu kapsamda yapılan mücadeleye destek vermek ve bireysel mücadeleyi teşvik etmek amacıyla ilgili muhtarlıklara da ilaç dağıttık. İlaçlamada çevreye, arılara ve insana zarar vermeyen biyolojik insektisit kullanılıyor” dedi.

Mücadele yapılan köyler ise şu şekilde sıralandı; Hacıyakup, Bataklıçiftlik, Hamamüstü, Yenikaraköy, Gölormanı, Kuşaçması, Çınarlı, Kızılcık, Aydınpınar, Yenitaşköprü, Çakırhacıibrahim, Paşakonağı, Beyköy Beldesi, Ozanlar, Kaledibi, Turaplar, Kutlu, Otluoğlu, Kavakbıçkı , İhsaniye, Aktarla, Karaderehasanağa, Çınardüzü, Bahçeköy, Sinirci, İstilli, Hacıahmetler, Mamure, Karaçalı, Fevziye,
Pınarlar, Yayakbaşı, Paşaormanı, Köprübaşıömerefendi, Büyükaçma, Üçyol, Ovapınar, Şaziye, Dağdibi , İslahiye, Değirmenbaşı, Sultaniye, Güven, Hacıkadirler, Eskimengencik, Döngelli, Muradiyemengencik, Dikmeli, Develi, İshaklar, Konaklı, Alacamescid, Küçükahmetler, Yeniköy, Duraklar, Yukarıkaraköy, Ballıca, Pırpır, Taşköprü, Tepeköy, Küçükmehmetler, Sarımeşe,
Hocaoğlu ve Yenivakıf.
Kaynak: İHA