"1. Çaltı Sera Günleri"

BİLECİK - Söğüt ilçesine bağlı Çaltı beldesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Çaltı Belde Belediyesi ile Ziraat Ajansı işbirliğinde "1. Çaltı Sera Günleri" fuarı açıldı.

Vali Vekili Süleyman Deaniz, açılışta, hayat ve yaşamın dinamik, dinamikliğin içinde de devamlı gelişimin yer aldığını belirterek, geçmişte ülkenin tarımıyla övündüğünü ve kendi kendine yetindiğini söyledi.

Tarım üretiminin belli bir gelişim içerisinde ve üretim tekniklerinin de sürekli gelişim içinde olduğunu ifade eden Deniz, şöyle konuştu:

"Bu sadece Türkiye'miz de değil bütün dünyada bu şekilde yürümektedir ve hızlı bir rekabet ortamı vardır. Hızlı bir yarış vardır. Bunları söylememin nedeni özellikle '1. Çaltı Sera Günleri'nin beraberinde getirdiği bu organizasyonun önemini vurgulamak istedim. Stantlarda sergilenenler özellikle tarım üretimi açısından ve ciddi anlamda bir katkı, bilgi ve görgü artırımı hususunda katkı sağlayacaktır. Çaltı çiftçimizin başarısı ve çalışkanlığı ilimize örnek olur."

Söğüt Kaymakamı Mitat Gözen de 1997 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının desteğiyle 7 işçinin 3,5 dekarla başlayan seracılık faaliyetinin 15 yılda 3 bin dekarda 680 çiftçinin yürüttüğü bir faaliyet haline geldiğini dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Alparslan Dankaz ise seracılıkta yılda 3 ürün alındığını ve 1 dekardan yerine göre 10 bin yerine göre 15 bin lira gelir elde edildiğini anlatarak, açıkta yetiştirilen ürünlere karşı her zaman sera ürünlerinin farklı olduğunu kaydetti.

Çaltı Belediye Başkanı Osman Yılmaz da yıllardır yerli tohum ve açıkta yaptıkları sebze üretimini 1997 yılından sonra seracılıkla devam ettirdiklerini belirterek, bölgede çevre köylerle birlikte 3 bin dekar seranın bulunduğunu bildirdi.

Seralardan bin 800 dekarında domates ve bin 200 dekar alanda da salatalık ekimi yapıldığını anlatan Yılmaz, "Kış mevsiminde de marul üretilmektedir. Ancak üretim giderlerinin pahalı olması pazar fiyatlarının istikrarsız olması çiftçimizi etkilemektedir. Pazarların azalması, marketlerin çoğalması ile ürünlerimizin paketlenmesi, ambalajlanması ve tüketiciye sunulması mutlaka sağlanmalıdır. Üretici ve esnaf kaliteye önem vermesi, kazancı artıracaktır" dedi.

Daha sonra, organizasyona katkıda bulunan kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket verildi.

Gözen, denetimlerde ürünlerinde ilaç kalıntısı bulunmayan çiftçilerden Mehmet Yalabık ve Mehmet Ünal'a birer teşekkür belgesi verdi.

Deniz ve beraberindekiler, fuarın açılışını yaparak katılımcılardan bilgi aldı.

Bu arada, "1. Çaltı Sera Günleri" programı kapsamında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilişimi ve Teknolojileri Dekanı Prof. Dr. Fahri Altay tarafından "Tarım" konulu panel düzenlendi.

Kaynak: AA