Türkiye’nin Altıncı Yüz Nakli

Türkiye’nin altıncı yüz naklini gerçekleştirmeye hazırlanan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi Medstar Hastanesi’nde beyin ölümü gerçekleşen Muhittin Turan’ın yüzünün alınması operasyonunu başlattı.

Yüz nakli ile ilgili basına açıklama yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Yoğun bakım Sorumlusu Doç. Dr. Murat Yılmaz trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesinin bütün organlarını bağışladığını ve organ alımının başladığını belirtti.

Ameliyathanede organ alımlarının devam ettiğini ifade eden Doç. Dr. Yılmaz, “Öncelikle yüz nakli için tüm saçlı deriyi içerisine alan göz kapakları, alt çene üst çene alınıyor şu anda. Ardından neredeyse tüm iç organlar, kalp, akciğer, karaciğer, böbrekler ve pankreas olmak üzere bütün iç organlar alınacak. Kol bacak yok. Yaklaşık saat 03.00 gibi bütün organların alımının biteceğini tahmin ediyoruz. Organlar sırayla alınacak, en son kalp alınacak” dedi.

Yüz nakli yapılan kişinin 51 yaşında ve neredeyse tüm yüzü olmayan, ağzını açamayan bir hasta olduğunu kaydeden Doç. Dr. Yılmaz, “Çok detayını bilmiyorum ama nefes dahi alamayan, boynunda bir delikle nefes alıp veren bir hasta” şeklinde konuştu.

Organ nakli yapılacak bütün hastaların yola çıktığını hatırlatan Doç. Dr. Yılmaz, “Bir kısmı Antalya’ya ulaştı. Bazı organlar da başka şehirlere gidecek” dedi.

Türkiye’nin altıncı yüz naklinin diğerlerinden farklı olacağını belirten Doç. Dr. Yılmaz şöyle konuştu:
“Diğer yüz nakillerini de gördüm, alt ve üst çene ilk defa nakledilecek diye biliyorum. Ülkemizde alt ve üst çenenin birlikte yapıldığı başka bir vaka yok. Dilin yarısı var, burun var, göz kapakları, tam bir yüz nakli. Recep Sert’ten biraz farklı. Alıcıda saç olmadığı gibi saçlı bir bölge de nakledilecek.”
Trafik kazası sonucu Medstar Hastanesine kaldırılan ve burada beyin ölümü gerçekleşen Muhittin Turan’ın bağışlanan organlarından akciğer İstanbul’a, karaciğer Malatya’ya, böbreğin biri Konya’ya, kalp Akdeniz Üniversitesi hastanesine gönderilecek. Diğer böbreğin nereye gönderileceği ise henüz belirlenmedi.
Kaynak: İHA