Ttk, İhaleyle Römorkör Kiralayacak

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Zonguldak Limanı’nda hizmet verecek 2 adet römorkör kiralayacak.

Ttk, İhaleyle Römorkör Kiralayacak
TTK Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılan açıklamada, Zonguldak Limanı’na gelen-giden gemilere yanaşma, yedekleme ve shifting hizmetlerinde kullanılmak üzere minimum 30 ton çekme gücünde iki adet liman römorkörü kiralanacağı belirtildi.

İhale şartnamesine göre teknik özelliklerde, “Römorkörlerin tam boyu maksimum 26 metre, genişliği maksimum 9,5 metre, draftı maksimum 4,5 m. olacak ve yüksek manevra kabiliyetine sahip çift uskurlu konvansiyonel tip olacaktır” şartları arandı.

Öte yandan, şartnamenin kullanım esasları bölümünde ise şu bilgiler yer aldı:
“İdare, kiralanan deniz vasıtalarını Zonguldak, Kdz. Ereğli ve Bartın Liman Başkanlığı sınırları içersinde liman faaliyetlerinde kullanmakta serbest olacaktır. İdare, kiralanan deniz vasıtalarını Liman kurallarına ve mer’i deniz mevzuatına uygun olarak kendi personeli ile donatacak ve işletecektir.

Kiralanan deniz vasıtaları gemi kurtarma ve yardım gibi hizmetlerde yüklenicinin yazılı izni ile kullanılacaktır. Kurtarma ve yardım anlaşmaları yüklenici ve idare tarafından yapılacak olup, bu hizmetler karşılığında alınacak ücretten yükleniciye yüzde 25 oranında pay verilecektir. Kiralanan deniz vasıtalarının bütün belge ve sertifikaları kiralama süresi içerisinde liman kurallarına ve mer-i denizcilik mevzuatına uygun olarak yüklenici tarafından güncellenecektir. Kiralanan deniz vasıtalarının her türlü riske karşı korunacak şekilde tekne ve makine sigortaları ile P&I sigortaları yüklenici tarafından yapılacaktır. Sigorta piyasa rayiç değerinde yaptırılacak bu konudaki sorumluluk istekli/yükleniciye ait olacaktır. Kiralanan deniz araçlarının akaryakıt ihtiyaçları idare tarafından karşılanacaktır. Liman içersinde uygun boy ve derinliği olan yere bağlanacak olan deniz vasıtalarından
barınma ücreti alınmayacak, elektrik ve su ihtiyaçları idare tarafından bedelsiz olarak karşılanacaktır.

Gemi manevralarının yapılması neticesinde alınan römorkör hizmeti bedellerine ait yüzde 6,5
Devlet Payı idare tarafından ödenecektir.”
Sözleşme süresinin ise 1 Kasım 2013 tarihinde başlayıp 31 Ekim 2014 tarihinde sona ereceği bildirildi.

Kaynak: İHA