Salihli'de İlk Üzüm Sevinci

Salihli Ticaret Borsası, 2013-2014 Çekirdeksiz Kuru Üzüm Sezonu'nu düzenlediği törenle borsa hizmet binasında açtı.

Salihli'de İlk Üzüm Sevinci
Köseali Köyü'nden isminin açıklanmasını istemeyen bir üretici tarafından Salihli Ticaret Borsası'na getirdiği 50 kilogram çekirdeksiz kuru üzüm açık arttırma ile satıldı. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, oda adına artırmada yüksek fiyat vererek 50 kilogram üzümü kilosu 500 TL'den aldı. 25 bin lira gelir fakülte yapımında kullanılmak üzere Salihli Üniversite Yaptırma ve Yaşatma Derneği'ne bağışlandı.

Kuru Üzüm Sezonu'nun açılış törenine İlçe Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay, MHP Salihli Belediye Başkan adayı Mahir Köseler, daire müdürleri ile davetliler katıldı.

Törende konuşma yapan Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy, “Çekirdeksiz kuru üzüm ilçemizde pek çok aileye istihdam olanağı sağlayan, üretim ve pazarlama sürecinde yarattığı katma değer ile ülkemiz ve bölgemiz açısından büyük öneme sahip stratejik bir üründür. Aynı zamanda ihracat potansiyeli yüksek olduğundan ülkemiz için önemli bir döviz kaynağıdır. 2012-2013 sezonunda rekolte bölgemiz için 286 bin 575 ton, ilçemiz için 45 bin 543 ton olarak tahmin ediliyor” dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş da Manisa Sultaniye üzümünün siyaset dışı tutulması gerektiğini vurgulayarak dolu, don, yağmur gibi kimsenin elinde olmayan afetleri bir siyaset malzemesi yaparak iktidara yüklenmenin siyasi etik olarak doğru olmadığını kaydetti.

Yurttaş, “Biz bu ülkede 'kuru üzüm ne zaman 1 dolar edecek?' denilen dönemleri unutmadık. Dünyada yaklaşık 7.5 milyon hektar alanda üzüm üretimi yapılmaktadır. Dünyada üretilen üzümlerin ortalama 850 bin tonu kurutulmaktadır. Ülkemiz dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde Amerikan’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Üretimde ikinci ancak ihracat da birinci sıradayız çünkü Amerika ürettiği üzümün büyük bir kısmını iç piyasada tüketmektedir” diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de yaptığı konuşmada, üzüm üreticisinin Suriye’den gelen mülteciler kadar kendilerine değer verilmesini istediklerini ifade etti.

Açılışta Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu ve Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay’da birer konuşma yaptı.
Kaynak: İHA