Atayurttan Anayurda İpek Yolu Belgeseli

ESKİŞEHİR - Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında 13 bölümden oluşacak "Atayurttan Anayurda İpek Yolu" adlı belgesel film çekilecek.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, belgesel filmin tanıtım toplantısında, geçmişte kültürleri ve Türk dünyasını bağlayan İpek Yolu'nun, şimdi de aynı fonksiyonu sürdürdüğünü bildirdi.

Belgesel film projesinin, geçmişle bağları kuvvetlendireceğini ve milli hafızayı tazeleyeceğini belirten Tuna, şöyle konuştu:

"Türk Dünyası Kültür Başkentliği ile geçmişi geleceğe taşırken İpek Yolu da kullandığımız yollardan biri olacaktır. Bu yolla Türk kültürünün değerlerini, 'sevgi ve hoşgörü' temel değerinden hareketle tüm dünyaya tanıtarak dünya barışına da hizmet etmek istiyoruz. Türk Dünyası Kültür Başkentliği etkinlikleri kapsamında önemli bir projenin başlangıcına şahitlik ediyoruz. Tabii ki 'kalıcı eser' derken sadece bina yapmıyoruz, kalıcı belgeseller, filimler de yapmayı arzu ediyoruz."

Filmin yapımcısı Kemal Çiftçi ise "Atayurttan Anayurda İpek Yolu Belgeseli" için çalışmalara başladıklarını söyledi.

İpek Yolu'nun geçtiği bölgelerde yetişmiş önemli kişilerin, dünya tarihinde bilim ve sanatta çok önemli yerleri olduğunu vurgulayan Çiftçi, şunları kaydetti:

"Belgeselimizle bir kere daha bunları dünya gündemine getirmek istiyoruz. Unutulmuş değerlerimizi ve tarihte kurmuş olduğumuz medeniyeti, insana verdiğimiz önemi bir kere daha bu belgesel yoluyla gündeme getirmek istiyoruz. 6 ayda 13 bölümün tamamını Türkçe ve İngilizce olarak yayına hazır hale getireceğiz. Türkçesi başta TRT olmak üzere ulusal kanallarda da yayınlanacak, İngilizcesi için de yabancı televizyon kanallarının yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor."

Filmin yönetmenliğini üstlenen Ekrem Borazan da projeye başlarken İpek Yolu'nun çıktığı noktayı merkez aldıklarını anlattı.

İlk çekimleri, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yapacaklarını anlatan Borazan, birinci bölümün yaklaşık 3 ay sonra yayınlamasının planlandığını ifade etti.

Kaynak: AA