Askon'dan "faiz Kararı" Açıklaması

İSTANBUL - Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Mustafa Koca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararlarına ilişkin, faiz artırmanın dövizin kontrol edilmesi anlamında çözüm sunmadığını bildirdi.

ASKON Genel Başkanı Koca, yaptığı yazılı açıklamada, "Faiz artırmanın dövizin kontrol edilmesi anlamında bir çözüme yetmediği anlaşılmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

TCMB ve Para Politikası Kurulu'nun yaklaşık üç aydır faiz artırma yönünde kararlar alarak görevini yerine getirmeye çalıştığını ifade eden Koca, dünyada ve özellikle Amerika'da meydana gelen gelişmeler çerçevesinde ekonomiye bakıldığında, eskisinden çok daha derin bir şekilde küresel tesirden bahsetmenin mümkün olduğunu kaydetti.

ABD Merkez Bankası'nın Amerika'yı önceleyerek kararlarını almaya devam ettiğini belirten Koca, şöyle devam etti:

"Parasal genişlemeden adım adım vazgeçiyorlar. Zira onların reel ekonomi ve istihdamla ilgili verilerinde her geçen gün düzelmeler olmaktadır. Alınan kararlar da bu verilere endeksli olarak alınmaktadır. Ancak gelişmekte olan ülkeler ve dolar akışının etkisiyle büyüme sağlamaya devam eden ülkeler bu kararlardan somut olarak etkilenecek bir konuma gelmiştir. Sermaye akışı yeniden Amerika'ya yönelirken ister istemez bu ülkelerde döviz fiyatları yükselmekte ve ekonomi sarsılmaktadır"

-"Faizin kolayca yükselmesine fırsat vermemeliyiz"

Türkiye gibi ülkelerde faizin de dövizin de ciddi yükleri bulunduğunu dile getiren Koca, her ikisinin yükselmesi durumunda da ülkeye faturasının ağır olduğunu ve alınacak tedbirlerin daha uzun vadeli istikrara katkı sağlaması gerektiğini ifade etti.

Faizin uzun vadede büyümeyi olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Koca, şunları kaydetti:

"Döviz kısa vadede borçları da, özel sektörü de, maliyet yapısını da etkileyici özelliğe sahiptir. Ancak faiz, ekonominin ufkunu karartacak özelliktedir. Büyümeyi kökten olumsuz etkileyecek ve bunu tabiat haline getirecek mahiyettedir. Bu yüzden bizim talebimiz odur ki, faiz artırımı metoduyla dövizi kontrol altında tutma konusunu çok ihtiyatlı karşılamak ve diğer enstrümanlarla döviz kontrolüne yönelmek ve ekonomiyi mali konulardan, finanstan ibaret görmemeyi öncelemek gerekmektedir.

Üstelik biz ülke olarak hem büyümeyi sağlayan, hem de enflasyonu düşüren bir beceriyi her şeye rağmen gerçekleştirmeyi başarmış durumdayız. Faizleri de çok büyük mücadelelerle bir yerlere kadar indirdik. Şimdi kolayca yükselmesine fırsat vermemeliyiz"

Kaynak: AA