Alternatif Enerjili Araç Yarışları

KOCAELİ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca düzenlenen ''Alternatif Enerjili Araç Yarışları''na katılacak araçların teknik ve güvenlik kontrolleri yapılıyor.

Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilecek yarışlara katılacak üniversiteler, çadırlarda araçlarını teknik kontrollere hazırlıyor. Teknik ve güvenlik kontrollerinden geçen araçların son durumları, yarış pistinde yapılan sürüşlerle test ediliyor.

Güneş ve hidrojen enerjili araçların bulunduğu kategorilerdeki yarışlar, pazar günü yapılacak final mücadelesiyle sona erecek.

TÜBİTAK Danışma ve Denetleme Kurulu Üyesi Mustafa Deniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışlar için araçların sağlaması gereken bir takım teknik ve güvenlik kriterlerinin olduğunu söyledi.

Bu süreçte üniversitelerin söz konusu tedbirleri sağlayıp sağlamadığını kontrol ettiklerini ifade eden Deniz, teknik ve güvenlik alanında kriterleri sağlayan araçların, hafta sonu yapılacak yarışlara katılmak üzere onay aldığını kaydetti.

Deniz, bazı şartları sağlamayan üniversitelerin hafta sonuna kadar eksikliklerini giderip araçlarını hazır hale getireceğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yarışların eşit şartlarda olabilmesi için bazı özelliklerin birbirine yakın olması gerekiyor. Araçların büyüklükleri ve yüzey alanları gibi. Güneş araçlarında özellikle yüzey alanları önemli, geniş bir araç, daha fazla enerji elde edebilir. Bu yüzden alanlarının bir seviyede olması gerekiyor. Bu araçlarda batarya olmak zorunda, bir gölgeye geldiklerinde hareketlerine devam edebilmeliler. Fazla batarya da yarışın batarya üzerinden yapılmasına neden olabilir. Bu nedenle araçların batarya kapasiteleri kontrol ediliyor. Bunun dışında güvenlik alanında önemli kriterler var. Kaza, yangın ve patlama anında sürücünün zarar görmemesi için aracın gerekli şartları sağlayıp sağlamadığına bakıyoruz."

Kaynak: AA