Kocaeli'de Elektronik Atık Toplama Projesi

KOCAELİ - İzmit Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında 2 ton 250 kilogram elektronik atık toplandığı bildirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Yahya Kaptan, Turgut, Yenidoğan, 28 Haziran, Gündoğdu, Kozluk, Yenişehir ve Cedit mahallelerindeki 26 hane ve 7 okuldan toplam 2 ton 250 kilogram elektronik atık toplandığı belirtildi.

Açıklamada, içerisinde bilgisayarlar, beyaz eşyalar, televizyonların bulunduğu elektronik atıkların geri dönüşümünün sağlanacağı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Elektronik ürünlerin yapımında klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayar ve monitörlerde kurşun ve bunun gibi insan sağlığını tehdit eden zararlı maddeler bulunur. Bu atıklar normal durumda kullanıcı için riskli olmayıp, yok etmek amacıyla atıldıklarında çevreye tehlike oluşturabilir. Elektronik atıkların doğa ve insan sağlığına verdiği zararların önlenmesinin yanı sıra içeriğindeki değerli metallerin geri kazanımıyla ekonomiye de önemli katkı sağlanmaktadır. Belediyemiz elektronik atıkların öncelikle tüm kurumlardan ayrı toplanması, sonrasında da lisanslı geri dönüşüm tesislerine gönderilmesine yönelik çalışmalar yapmaktadır. Ocak 2010 yılında başlattığımız çalışma ile şimdiye kadar 66 ton elektronik atık toplandı. Sadece bu senenin son 6 ayında toplanan atık miktarı 23 tondur. Toplanan elektronik atıkların yüzde 35'ini hanelerden toplanan elektronik atıklar oluşturmaktadır."

Kaynak: AA