Bbp Genel Sekreteri Tunç, Mhp Genel Sekreteri Ataman’ı Ziyaret Etti

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Sekreteri Üzeyir Tunç, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Sekreteri İsmet Büyükatamanı ziyaret etti.

Bbp Genel Sekreteri Tunç, Mhp Genel Sekreteri Ataman’ı Ziyaret Etti
MHP Genel merkezinde yapılan ziyarette Tunç, Büyük Birlik Partisi’nin siyasi partiler yasasında yapılması gereken düzenlemeler, partilerin seçim yardımı, seçim barajı ile ilgili hazırlamış olduğu dosyayı Atamana takdim etti.

Tunç açıklamasında şunları söyledi: “Ülkemizde hâlen uygulanmakta olan yüzde 10’luk seçim barajı, temsilde adaleti sağlamadığı gibi yönetimde istikrarın da bir garantisi değildir. 2002 yılında ülkemizde seçmenin yüzde 46'sının yani 20 milyona yakın insanın, bir tane bile temsilcisi Meclis'e giremedi. O dönemde CHP ikinci parti olarak Meclis'e girdi. DSP ile aralarında oyları paylaşsalardı yüzde 34'le tek parti Meclis’e girecekti. Yüzde 34'le tek partinin 550 milletvekiliyle sahip olması demokratik midir? Ülke genelinde uygulanan seçim barajının acilen kaldırılması lazım. Bize göre bunun sıfır olması lazım. Aslında bu, bir pazarlık konusu da yapılamaz. Çünkü demokrasilerde bazı haklar pazarlık konusu olmaz” dedi.

"SEÇİME KATILMAYA HAK KAZANAN HER PARTİYE TABAN YARDIMI YAPILMALI"
Milletvekillerinin tercihli sistem ile seçilmesi gerektiğini belirten Tunç şöyle devam etti: “Hükümetin reform paketinde yer aldığı bilgisi kamuoyuna yansıyan “Daraltılmış Seçim Sistemi”ne karşıyız. Bu, ikinci ve daha yüksek baraj anlamına gelmektedir. Hazine yardımı son genel seçime katılan partilerin aldıkları oy oranına göre Anayasa’nın 68. Maddesi’nde de ifade edildiği gibi adaletli bir şekilde, hakça dağıtılsın. Kanunlar çerçevesinde kuruluşunu gerçekleştirmiş, teşkilatlanma barajını aşmış, ilk büyük kurultayını yapmış ve seçime girmeye hak kazanmış her siyasi parti, bir genel seçime girdikten sonra aldığı oy sayısına göre her yıl devlet yardımı alır. Bütçeden partilere yardım maksadıyla ayrılan miktar, bir önceki seçime esas olan toplam geçerli oy sayısına bölünür. Elde edilen birim (TL) her partinin aldığı oy sayısı ile çarpılarak partilere dağıtılır. Bütçeden siyasi partilere yapılan yardım azaltılmalı ve aldıkları oy oranlarına göre adaletle dağıtılmalıdır. Seçime katılmaya hak kazanmış her partiye taban yardım yapılmalı, daha sonra bir önceki milletvekili genel seçimlerinde partilerin aldığı oya göre dağıtılmalıdır. Seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu’nca kullanılan yazılım sistemi yenilenmeli ve bağımsız denetçilerle denetlenmelidir. Kamuoyu araştırma şirketleri, denetime tâbi tutulmalıdır. Seçimlerdeki propaganda araçları bilbord, gazete, radyo, TV, vb. yazılı ve görsel basın seçime katılmaya hak kazanan tüm partilere adil kullandırılmalıdır.”
Tunç ayrıca, “Türkçe dışında yerel isimlerin verilmesi, Türkçe dışında eğitim dilinin kullanılması ve devletin birliğini ve bütünlüğünü bozacak, milleti ayrıştıracak çalışmalardan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

MHP Genel Sekreteri Ataman ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, BBP ve meclis dışı partilerin mutabık kaldığı maddelere aynen katıldıklarını belirtti.

Ataman, İktidarın 2002 yılından bu yana yeni anayasa yapma sözü verdiğini, ancak bugüne kadar yapmadığını, partilerinin öneri verdiğini, AK Parti’nin yeni bir anayasa yapma düşüncesinde olmadığını kaydetti.

Ataman, BBP ile devlet ve millet ile ilgili çalışmalarda bilgi alışverişinde bulunacaklarını kaydetti.

Ziyarete BBP Genel Başkan Yardımcıları Sehalattin Şenliler, Ahmet Gürhan ve Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Ali Keser de hazır bulundu

Kaynak: İHA