Başkan Ergün 'kentsel Yenileme'yi Anlattı

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Yeni Mahalle, Hafsa Sultan Mahallesi, Fatih Mahallesi ve Cumhuriyet Mahallesi’ni kapsayan Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili bilgi vermek amacıyla adı geçen 4 mahallenin sakinleriyle bir araya geldi.

Başkan Ergün 'kentsel Yenileme'yi Anlattı
Manisa Merkez’de 4 mahalleyi kapsayan Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı Halit Görgülü Lisesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcıları Mimar Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Tamer Çipiloğlu, Taner İçöz, Serpil Çakır, Türkan Taş Köroğlu, Belediye Meclis Üyeleri, Şehir Plancıları ve mahalle sakinleri katıldı.

Ramazan ayı içerisinde iftar yemeğinin ardından benzer bir toplantının gerçekleştirildiğini hatırlatan Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Yaklaşık bir hafta önce 3 bin kişiye yaklaşan bir iftar akşamından sonra, bu planları anlatmak için sizlerin huzuruna çıkmıştık. Ondan sonra bir süreç başlattık. Bildiğiniz üzere bütün bu mahallelerde bulunan yaklaşık 6 bini elden 2 bini de posta yoluyla 8 bin vatandaşımıza bu mahallede yapılacak olan çalışmalarımızın, kısaca özetini açıklayan bir mektup herkese ulaştırmaya çalıştık” dedi.

“GEÇEN DÖNEM YAPILAN ÇALIŞMA BÖLGE ŞARTLARINA UYGUN DEĞİLDİ”
Geçen dönem bir imar çalışması yapıldığını ancak bu planın 4 mahalleyi kapsayan bölgenin şartlarına uygun olmadığını tespit ettiklerini belirten Başkan Ergün, “Şimdi geçen dönem yani ben makama gelmeden önce bu mahallelerle ilgili bir çalışma başlamış. Geldiğimizde bunu önümüzde bulduk. Ön hazırlıkları yapılan ve şehir plancısının bizlere gerekli ayrıntılar noktasında detayları verdikten sonra, ilgili imar komisyonumuzla bunun çalışmalarını yaparak meclise getirmiştik. Ve o gelen planlarda bundan önceki dönemden bahsediyorum. 7 kat imarlı sizlere yeni bir planlama, blok düzeni geliyordu. Ancak meclisimizden bunu imar komisyonuna devrettikten sonra, bu 7 katlı imar planının, blok düzeninin bu bölgedeki yapı şartlarına uygun olmayacağını ve vatandaşın mağdur olacağını yaptığımız toplantılarda bilfiil kararını alarak bu planın uygulamasının olamayacağını, çeşitli defalarca muhtarlarımıza ve vatandaşlarımıza da izah etmeye çalıştık. Ve mecliste de imar komisyonunda bulunan arkadaşlarımda hepsinin oluruyla bu 7 kat uygulamasının olamayacağını ve bunun üzerine meclisimizce yeni bir karar, yeni bir plan çalışmasının yapılma kararını tekrar meclisten aldık” dedi.

30 YILLIK KANAYAN YARAYA ÇÖZÜM ARAYIŞI
Yeni plan çalışmalarıyla ilgili, imar komisyonu ve konuyla ilgili bütün müdürlük, başkan yardımcıları ve yapılan ihale sürecinde ilgili kalan firmanın yetkilileriyle toplantılar yapıldığını ifade eden Başkan Ergün, “Burada öncelikle mevcut yapının hangi şartlarda olduğunun tespitini yapmaya çalıştık. Burada insanlarımıza ne getirebilirsek, bunların 30 yıldır kanayan yaralarının çözümünü getirecek plan yapılabilir diye bunların konuşmalarını yaptık. Ve varabildiğimiz en son nokta, biliyorsunuz genel imar planının Manisa Belediyesi’nce 26 yıl sonra bütün Manisa bütününün imar planının yapılmasına müteakip bu da yanında ikinci bir plan düzenlemesiydi. Biri genel imar planı, biri de bu mevcut alan. Yani burası, 160 hektarlık bir alan. Sonuçta bununla ilgili yaklaşık bir buçuk iki sene çalışma yapıldı. Ve geldiğimiz nokta geçtiğimiz Şubat ayında meclisimizden imar komisyonuna sevki yapıldı. Tabii bu arada genel imar planının Manisa’daki sıkıntılarını bildiğiniz üzere çok detaya girmek istemiyorum. Manisa’nın bütününde yapılacak olan 26 yıldır yapılamayan genel imar planının o günkü kargaşasında bu planlar biraz geride kaldı” dedi.

“PROVOKASYONLAR YİNE HAREKETE GEÇTİ”
Manisa genel imar planının reddedilmesiyle Manisa’nın zaman kaybettiğini ifade eden Başkan Ergün, “O genel imar planlarının önce Manisa Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla geçtikten sonra askı sürecinin başlamasına müteakip gerekli aydınlatmaların, açıklamaların yapılamaması veyahut siyasi olarak bu işin farklı yönlere sokulması, bunlara girmek istemiyorum. Belediye meclisimizce ve diğer parti gruplarınca ve bizden koparılıp bağımsıza geçen iki tane meclis üyesiyle reddedildi. Hayırlısı olsun. Burada kaybeden kim oldu. Burada kaybeden Manisa oldu. 26 yıldır hiç kimsenin elini değdiremediği bir genel imar planını, 26 sene sonra ilk defa biz, bir şeyleri Manisa’nın önünde açalım düşüncesiyle yaptığımız çalışmalar iptal edildi. Saygı duyuyorum meclisin kararıdır. Ancak Manisa süre kaybetti. Zaman kaybetti. Şimdi bu işin ikinci etabını oynuyoruz. Genel imar planında yapılan bu provokeler, çarpıtmalar şimdi bu dört mahallede aynı şekilde uygulama noktasında maalesef hareket ediliyor” dedi.

“VATANDAŞ NE İSTERSE O OLACAK”
Şimdi çeşitli defalarca belediye kültür sitesinde muhtarlarımızla, belediyemizde, makamımızda, encümenimizde, okulların salonlarında yaptığımız toplantılarda da ifade ettiğimiz gibi, çok iyi anlatamıyormuşuz. Veyahutta anlamak istemiyoruz. Veyahutta mevcut düzenin aynı şekilde korunmasını istiyoruz, gibi çeşitli faktörler, sebepler ortaya sunularak. Biz şunu ifade ettik mecliste. Vatandaşa götürelim. Vatandaş bunu kabul ediyorsa evet der. Kabul etmiyorsa hayır der. Ve bunu da, meclisimizde bulunan diğer parti temsilcileri, vatandaşın söylediğine biz hayır demeyiz. Yani vatandaş istiyorsa evet derse, biz de evet oyu kullanırız. Hayır, oyu kullanırlarsa, zaten biz de sonuç itibariyle, vatandaşın istemediği bir olayın içerisine de girmeyiz. Ancak bunca ısrar niye diye soran olabilir. Seçim süreci üzerinde daha ben seçimlere bu mahalleri gezerken, bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızdan şunun talebini aldık. Sayın başkanım 30 senedir, 35 senedir bu mahallelerde işte bu eski evlerde oturuyoruz. Planımız yok. Bize plan yapın, talepleri geldi. Biz de geldiğimizde Allah nasip ederse değerlendiririz, bakarız diye o günün şartlarında konuşmuştuk.

“ÇIKACAK SONUCA SAYGI DUYARIZ”
Göreve seçildikten sonra 7 kat hazırlanmış olan planları iptal ettiklerini hatırlatan Başkan Ergün, “Yeni 12 katlı imar planlarınızı önünüze getirdik. Bunları izah etmeye çalıştık. Tabii bunlar ne getiriyordu. Burada komşularıyla birleşmeyi getiriyordu. Sonuçta bu bölgedeki vatandaşlarımızın önce şunu iyi bilmesi lazım. Bu geçtiğimiz hafta içerisinde, ilk oylamaların başladığı günlerde yine mahallelere çıkan maalesef sizlerin iyiliğini düşünmeyen, ancak işi siyaset boyutuna sokmaya çalışan insanların köşe köşe kaparak insanları hayır noktasında sandığa yönlendirilmelerini gördük. Şimdi bu insanlara benim şunu sormam lazım. İşte büyükşehir gelince biz yapacağız. Geçen imar planında da aynı şeyleri söylemişlerdi. Şimdi de mahallelerde aynı şeyleri söylüyorlar. İşte biz sizlerin evlerini yıkacakmışız. Ellerinizden evleri alacakmışız belediye olarak. Kimin haddine. Bugüne kadar belediye kimin evini yıkmışta sizin evinizi yıkacak. Böyle bir anlayış, böyle bir zihniyeti benim kabul etmem mümkün değil. Efendim kamulaştıracak, elinizden alacak. Sizi sokağa atacak yeşil alana çevirdi yerinizi gibi söylemler o kadar büyük suç ve ayıp ki Allah katında ben bunları kabul edemiyorum. Sonuçta biz bir hizmet yapmaya çalıştık. Bu hizmeti anlatabildiğimiz kadar sizler anlatmaya çalışıyoruz. Sonucunu hep beraber kabul edilir, edilmez. Evet dersiniz. Hayır dersiniz. Buna da ben saygı duyuyorum” diye konuştu.

“BEN UYARI GÖREVİMİ YERİNE GETİRİYORUM”
İleride oluşabilecek olumsuz durumlara karşı vatandaşları uyarmak istediğini de sözlerine ekleyen Başkan Ergün, “Ancak ileride oluşabilecek farklı boyutlarda karşı karşıya geldiğinizde yaşayacağınız şartları da bugünden uyarmadı başkan bizi dememeniz için ben bugün burada bunun ısrarcılığını yapıyorum. Bugün çoğunuzun oradaki imarı, 2 kat. Tabii 2 yapılmışta ıslah planları geçen dönemlerde 20-25 senedir, ancak üzerinde üç kat, dört kat yani üçüncü ve dördüncü katlarını kaçak yapan vatandaşlarımız var. Bir şekilde yapılmış. Gözden kaçmış. Görülmemiş. Tabii ki vatandaşımızı ben burada suçlamıyorum. O günün şartlarında bunun yapılmasını sağlayan insanları suçlarım. Bugün diğer mahallerde kaçak inşaatların durduğu, iki seneden beri hepiniz biliyorsunuz. Bu işin arkası takiptir. Uygulamanın yapılamayacağı yerlerde üç ve dördüncü katları, kaçak olarak yapma noktasına giderseniz işte bugün geldiğiniz bu noktada, bu sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Bu bağlamda öncelikle bütün vatandaşlarım şunu iyi bilsin. Bu plan ‘Belediye sizlerin evini yıkacaktır’ sözlerini getirmiyor” dedi.

“ELİNİZDE 12 KAT İMAR OLACAK”
Planın, vatandaşların mevcut bulundukları yerde kendi rızasıyla anlaşmadıkları sürece uygulamaya geçmeyecek bir plan olduğunu kaydeden Başkan Ergün, “13-14 komşunuzla birleştiğiniz bir planlama. 13-14 parsel birleşerek, size gelecek olan müteahhitle siz rıza göstermediğiniz sürece, sizin isteğiniz olmadığı sürece, siz gidip noterde gönülden imza atmadığınız sürece mevcut evlerinizde oturmaya devam edebilirsiniz. Yani işin özü, siz yerinizi müteahhide vermediğiniz sürece, anlaşmadığınız sürece, müteahhitten istediğiniz daireyi almadığınız sürece mevcut yerlerinizde istediğiniz gibi oturmaya devam edebilirsiniz. Sizin kimse elinizden tapunuzu alması söz konusu değil. Yani şuanda siz 30 senedir bu yapılarda aynı şekilde oturmaya devam ediyorsunuz. Ancak şuandaki imar durumunuz 2 kat. Eğer komşularınızla birleşme noktasına geldiğiniz takdirde, sizleri müteahhit ikna ettiği takdirde, istediğiniz düzeyde daire sayısını size verdiği takdirde gidersiniz noterde anlaşmanızı yaparsınız. Yapmadığınız sürece plan meclisimizden geçtiği takdirde 12 kat imar durumu elinizde mevcut olacaktır” dedi.

“MÜTEAHHİTLE ANLAŞAMADIĞINIZ SÜRECE YERİNİZ AYNEN KALIR”
İmar planı sonrasında yeni parsellerin oluşması, proje ve ruhsat işlemlerinin tamamen parsel sahiplerinin kendilerinin karar almasıyla mümkün olduğunun altını çizen Başkan Ergün, “Parsel ve daire sahipleri yeni bir bina yapma kararını kendileri verecektir. Mevcut binalarını yeni bir proje yapacakları tarihe kadar kullanacaklardır. Müteahhitle anlaşmadıkları müddetçe yıkım söz konusu değildir. Geçen dönem ne yapmışlar? Bizim bu uygulamamızda izalei şuyuu yok. Yani biz şuanda parselleri hisselendirmiyoruz. Yani 13-15 parsel bir araya geliyorsunuz ya, müteahhitle anlaştığınız zaman birleşmeniz söz konusu. Ondan önce mevcut arsalarınız, metrekareleriniz, tapularınız, evleriniz aynen sizin yine. Sizi müteahhit ikna etmediği sürece yerinizde oturmaya devam edebilirsiniz. İsterseniz 30 sene daha oturun, bu beni ilgilendirmez. Ben size bir alternatif getiriyorum. İleride bu binayı yaptırmak istediğinizde şuanda 21 kat imar hakkınız var, size 12 kat imar hakkı getiriyorum. İşin özü budur. Sonuçta hisseli tapu diye bir şey söz konusu değil. Geçen dönem bu 12 katlı binalarda bu yapıldığı için insanların kafasını bununla karıştırmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

VATANDAŞLARIN SORULARINI YANITLADI
Konuşmanın ardından Belediye Başkanı Cengiz Ergün, kendisine yöneltilen soruları da tek tek yanıtladı. Sinevizyon aracılığıyla Kentsel Yenileme Projesi’nin teknik detaylarını da aktaran Başkan Ergün, örneklerle projenin getirilerini anlattı. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantı sonunda vatandaşlar, verilen bilgiler nedeniyle Başkan Ergün’e teşekkür etti.
Kaynak: İHA