Kars’ta Azerbaycan Evi Açıldı

Kars’ta, Türkiye-Azerbaycan Diasporası çalışmalarına katkıda bulunmak ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Azerbaycan Evi açıldı.

Filiz Civan Başkanlığı’nda kurulan Azerbaycan Evi’nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Faikbey Caddesi üzerindeki bulunun Kadın Dayanışma Merkez’inin içerisinde ki tarihi binada kurulan derneğin açılışına, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Güler, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonları Genel Başkanı Bilal Dündar, Kars Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Filiz Civan, Derneklerden Sorumlu Genel Başkan yardımcıları Tamer Karadağ ve Volkan Aydemir, Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcıları Fariz Caferov ve Ramin Yusufov ile Karslılar katıldı.

Derneğin açılışının ardından Azerbaycan Halk Danslarının folklor gösterileri eşliğinde Azerbaycan Evi Derneği tarafından açılış kokteyli düzenlendi.

Derneğin açılış kurdelesini, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Güler ve Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcısı Fariz Caferov ile birlikte kesen Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonları Genel Başkanı Bilal Dündar, bir açılış konuşması yaptı.

“AZERBAYCAN, HER ZAMAN TÜRKİYE’NİN YANINDA OLMUŞTUR”
Azerbaycan ile Türkiye’nin tarihin her döneminde birlikte olduklarına dikkat çeken Bilal Dündar, geçmişten günümüze Türkiye- Azerbaycan ilişkilerini anlattı.

1918’li yıllarda Ruslar ve Ermenilerin Azeri Türklerine soykırım uyguladıklarında Azerbaycan’ın yanında sadece Türkiye’ni olduğunu ifade eden Dündar: “1918’li yıllarda Ermeniler ile Ruslar birlik ve beraberlik içerisinde Azerbaycan üzerinde bir katliama girişiyorlar. Binlerce insanı hunharca ve insanlık dışı bir şekilde ülkeyi yakıp yıkmışlardır. O şartlarda Azerbaycan’ın imdadına tek bir devlet yetişiyor. O devlette o zaman ve şartlarda orduları dağıtılmış savaş halinde olan, topraklarının bir bölümü işgal altında olan Türkiye olmuştur. Nuri Paşa komutasında ki Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan’ı katliamdan kurtarıyor. Azerbaycan’da bulunan şehitlikte sade 35 Yozgatlı kardeşimizin mezarı vardır. Bunun yanında Edirne, Çanakkale, Mardin ve Karslı şehitlerinde mezarları da bulunmaktadır” dedi.

ALİYEV’E VERİLEN DEĞER İKİ ÜLKE ARASINDA Kİ DOSTLUĞU ORTAYA KOYMAKTADIR
Daha sonra söz alan Azerbaycan Kars Başkonsolos Yardımcısı Fariz Caferov da Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu’nun Kars dışında olması nedeniyle açılışa katılamadığını belirterek açılışa katılanlara selamlarını illetti.

Başkonsolos Yardımcısı Fariz Caferov; “İki ülke arasındaki bu ilişkileri tekrar hatırlamaktan dolayı çok duygulandım. Türkiye’nin birçok ilinde parklara, bahçelere, kültür merkezlerine, Merhum Azerbaycan Milli Lideri Haydar Aliyev’in adı verilmektedir. Ayrıca Aliyev adına çeşitli etkinlikler de yapılıyor. Tüm bunlar iki ülke arasında ki dostluk ve kardeşliğin bir göstergesidir. Bu derneğin de Kars’ta kurulması iki ülke için son derece önemlidir. Bu nedenle Derneğin kurulmasında emeği geçen başta Bilal Dündar ve Başkan Filiz Civan ile birlikte her kese teşekkür ederim” diye konuştu.

Kars Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Filiz Civan ise Derneğin Kars’ta kurulmasıyla Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin daha da artarak perçinleşeceğine dikkat çekti. Derneğin kurulmasına destek veren Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonları Genel Başkanı Bilal Dündar ve herkese teşekkür etti. Civan ayrıca Dernek olarak Türkiye -Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi için her zaman çeşitli etkinlikler yapacaklarını da kaydetti.

Kaynak: İHA