Amasya'da Soğan Üretimi

AMASYA - Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya'da erkenci soğanın hasadına başlandı.

Suluova Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Haydar Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erkenci soğanın hasadının ağustos ayı sonuna kadar süreceğini söyledi.

Hasadın iyi geçtiğini ve üreticilerin verimden de fiyatlardan da memnun olduğunu ifade eden Karaca, erkenci soğanın hasadının ardından kışlık soğanların hasadına başlayacağını belirtti.

Adana'da soğan hasadına 1 lira ile başlandığına işaret eden Karaca, "Amasya hasada 800 kuruşla başladı 600 kuruş ile devam ediyor. İnşallah böyle gider. Şuan iç piyasaya gittiği halde fiyatlar bu. İleride ihracat da olduğu zaman çok daha güzel olacağını düşünüyoruz. Bereketli bir yıl" dedi.

Geçen yıl kuraklık nedeniyle rekoltenin düştüğünü bu yıl ise daha verimli bir yıl geçirdiklerini anlatan Karaca, "Şuan verim çok güzel. Ortalama dönüm başı 4 ton ile 6-7 ton arasında üretim var" diye konuştu.

Karaca, soğanın kilosunun tezgahta 1 ile 1,5 lira arasında satıldığını belirtti.

Soğan fiyatından memnun olan üreticinin ürünü elinde tutmayıp piyasaya sürdüğünü dile getiren Karaca, bu nedenle depolamının bu yıl az olabileceğine işaret etti.

Öte yandan Amasya'da geçen yıl 101 bin 669 dekar alanda 278 bin 73 ton soğan üretemi yapıldığı, bu yıl ise tahmini 84 bin 750 dekar alanda 283 bin 437 ton üretim beklendiği öğrenildi.

Kaynak: AA