Yozgat'taki Eski Askerlik Şubesi Binası Restore Edilecek

YOZGAT - Yozgat'ta Osmanlı döneminden kalan ve bir dönem askerlik şubesi binası olarak kullanılan tarihi binanın restore edileceği bildirildi.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız, TBMM Milli Saraylar Restorasyon ve Teknik Uygulamalar Başkanı Sinan Bölek ve Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun 7 üyesi, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ve Belediye Başkanı Yusuf Başer ile eski askerlik şubesi binasında incelemelerde bulundu.

Vali Yazıcı, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, eski askerlik şubesi binasının restorasyonu konusunda Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun çalışmalara başladığını belirterek, "Burada kurul tarafından kabul edilmiş bir proje var. Yapılacak tadilat ve tamiratın sağlıklı ve güzel şekilde olabilmesi için bugün buraya TBMM Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu üyelerimiz geldi. Şu an incelemeler yapıyorlar. Kurul tarafından onaylanmış projeler tekrar gözden geçirilecek. Çalışmalarla ilgili bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı incelemelerden sonra netleşecek" diye konuştu.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ise kentte Osmanlı dönemi eserlerinin sayısının az olduğuna işaret etti. Uzun yıllar askerlik şubesi olarak kullanılan tarihi binanın restorasyonu için müracatları olduğunu belirten Başer, "TBMM Başkanımız Cemil Çiçek, sağ olsunlar, Milli Saraylarımızla müşterek, buranın daha güzel değerlenmesi konusunda talimat verdi. Bugün de hocalarımız buradalar. İnşallah Bozok Araştırmalar Merkezi ya da şehir müzesi gibi değişik alternatifler değerlendirilerek buraya en güzel katkı verilmiş olacaktır. İnşallah Yozgatımız restorasyondan sonra da bu güzel bir esere yeniden kavuşmuş olacak" dedi.

TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız da Meclis'in tarihi askerlik şubesi binasının restorasyonuyla ilgili divan kararı olduğunu belirterek, çalışmaların bilim kurulu tarafından denetleneceğini söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Kara Pilehvarian ise eserin 19. yüzyıl ikinci yarısı binalarından olduğunu ifade ederek, "Muhtemelen Sultan Abdülhamit dönemi kamu binalarından bir tanesi. Süreç içerisinde bütün iç düzenini değiştirici ilaveler yapılmış. Dolayısıyla bu iç düzenini özgün haline döndürebilmek için ciddi müdahalelerde bulunmak lazım. Beton yapılmış, dış taşlara bu betona göre yeniden bölümleme yapılmış. Bunları, Vali Abdulkadir Yazıcı ve Belediye Başkanı Yusuf Başer'in hazırlattığı projeler doğrultusunda yeni işlevine uygun olarak yeniden yapılandırılması için kurulumuz çalışacak. Projeleri daha görmedik, bunları da gördükten sonra kuşkusuz en doğru şekilde ve arşive dayanarak bu eser yeniden yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı da tarihi yapının tekrar ele alınacağını söyledi.

Mimari bakımdan önemli bir eserin kurtarılması gerektiğini belirten Ortaylı, buranın, şehrin tarihiyle ilgili önemli bir arşiv ve kütüphane olmasının mümkün olabileceğini kaydetti.

Kaynak: AA