Giresun'da Fındık Hasadı Başladı

GİRESUN - Giresun'da üreticiler 2013 ürünü fındık hasadına başladı.

Merkeze bağlı Boztekke köyünde fındık hasadına başlayan üreticileri ziyaret eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle haziran ayında etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle fındığın erken olgunlaştığını, birçok çiftçinin bahçelere girerek ürün hasadına başladığını söyledi.

Bir kilogram fındığın maliyetinin 5,64 lira olduğunu belirten Keskin, "Maliyetin üzerine yüzde 30 yaşam ve refah payı eklenmeli. Tüm bu hesapların ardından 7,5-8 liralık bir rakam ortaya çıkıyor. 7,5-8 liralık fındık fiyatının oluşması durumunda üretici emeğinin karşılığını alabilir. Bu fiyatın altındaki rakamlar üreticinin zarar etmesi anlamına geliyor" dedi.

GZO olarak fındık fiyatlarının yüksek seviyelere çıkması için ellerinden gelen tüm mücadeleyi vereceklerini vurgulayan Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ağustos, eylül ve ekim aylarında fındık rekoltesinin yarısı pazara inmekte. Bu da fiyatların düşmesini sağlamaktadır. Oysa bu sene fındık yok. Bunu fırsat bilerek, pazara az fındık indirilmesi için mücadele edeceğiz. Üreticilerimizi bilinçlendirip ihtiyaçları kadar fındığı pazara indirmelerini isteyeceğiz. Rekoltenin düşük gerçekleşecek olması üreticimize ekonomik olarak ciddi kazanç sağlayacaktır. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerek. Biz de iyi değerlendirme adına mücadele edeceğiz."

Fındık üreticisi Emine Kaslı ise fındık fiyatının 8 lira olmasını istediklerini dile getirerek, "Fındık üretimi çok zahmetli bir iş. Emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Bu nedenle fiyatın 8 lira olmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA