Zeytinde Prim Desteği İçin İmza Kampanyası

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’ün Güney Marmara’da Gemlik tipi sofralık zeytin yetiştirilen Orhangazi, İznik, Gemlik ve Mudanya ilçelerindeki zeytin üreticilerine prim desteği verilmesi için başlattığı imza kampanyası Orhangazi’den start aldı.

Zeytinde Prim Desteği İçin İmza Kampanyası
Demiröz, kilogramda 50 kuruş prim desteği belirlediklerini ve toplanan imzaların Meclis açıldıktan sonra Tarım Bakanlığı’na iletileceğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz’ün Gemlik tipi sofralık zeytine prim desteği verilmesi amacıyla başlattığı kampanya, Orhangazi’den start aldı. Demiröz’e CHP Grup Başkanvekili İbrahim İnce, CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve CHP Bursa İl Başkanı Zafer Metin Çelik de eşlik etti. Güney Marmara Bölgesi’ndeki Orhangazi, İznik, Gemlik ve Mudanya’nın Gemlik tipi sofralık zeytin yetiştirilen ilçeler olduğunu ifade eden Demiröz, bu bölgedeki üreticilerin tek geçim kaynağının zeytin olduğuna dikkat çekti. Demiröz, "Hükümetin yanlış politikaları nedeniyle Gemlik sofralık zeytinini Antep’te, Akhisar’da, Manisa’da Gemlik zeytini adı altında bulma şansına sahibiz. Bu bakımdan o bölgelerde ağaç sayısının, zeytinlik sayısının artmasına karşılık maalesef Mudanya, Gemlik, İznik, Orhangazi’deki zeytin alanları daralmaktadır. Otoyol yaparken 55 bin zeytin ağacı kesilmektedir. Başka bir pencereden baktığımız zaman son dört yılda sıcaklıklarla, yağışlarla, çiçeklenmeyle ilgili sorunlarla uğraşan zeytin üreticisi umduğunu bulamadı. Zeytin üreticisi 'ben bu işten vazgeçtim' diyor. Çünkü Ziraat Odası’nın çalışmasına göre 2 lira 58 kuruş olan mazota olan yüzde 42 zamla, gübredeki yüzde 85 zamla, sulama ücretleriyle zeytincinin bu işin üstesinden nasıl geleceğini hep beraber düşünmemiz lazım" dedi.

SOFRALIK ZEYTİNİN YÜZDE 10'U BURSA'DAN
Ziraat Odası ile fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Demiröz, "Hepsinin sonuç bildirgesinde prim desteğinin olmasından bahsedildi. Bursa Türkiye’deki zeytinin yüzde 10’una sahip. Yani Bursa’da 9 milyon 735 bin ağacımız var. Ortalamada 160 bin ton zeytin üretiyoruz. Bu kadar önemli olan bu ürünümüzle ilgili maalesef prim desteği alınma şansı yok. Biz yola çıkarken bunu siyaset üstü tutalım dedik. Üreticilerimizle tek tek imza almak suretiyle çalışalım istedik. 8 Nisan’da yayınlanan Resmi Gazete’de Türkiye’de belirlenen 30 havzadan birisi olan Güney Marmara Bölgesi için Bursa’da fark ödemesi arpa, buğday, çavdar gibi ürünlere öngörüldü.

Bu bir Tarım Bakanlığı yetkilisinin bu yöreyi bilmediği demektir. Bu yörede bu ürünlerin hiçbir tanesi yetişmiyor. Ayrıca alternatif ürün olarak da bu ürünleri bu bölgeye sunma şansına sahip değilsin. Meclis’in açılışı 22 Eylül tarihine kadar imzaları toplamamız gerekiyor" diye konuştu.

Prim desteğini kilogramda 50 kuruş olarak belirlediklerinin altını çizen Demiröz, “Biz bu 50 kuruşu hesaplarken hem üreticiyi hem tüketiciyi düşündük” dedi.

CHP Orhangazi İlçe Başkanı Osman Uçar ise, sofralık zeytine prim ödenmesi amacıyla Orhangazi’ye bağlı Çakırlı beldesinde start verilen imza kampanyasının ilk gününde 600 imza toplandığını açıkladı.

Kaynak: İHA