Mısır'da Anayasa Çalışmaları

KAHİRE - Mısır'da askıya alınan 2012 anayasasının yaklaşık 130 maddesinin yeniden yazımını tamamlayan komisyon, Şura Meclisi'nin feshedilmesi ve yasama yetkilerinin tamamının millet meclisine devredilmesi yönünde karar verdi.

Meclis muhabirlerine açıklamalarda bulunan geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un Anayasa İşlerinden Sorumlu Danışmanı Ali Avad, komisyonun 236 maddelik anayasa taslağının yazımını gece geç saatlere kadar sürecek toplantıların ardından tamamlayacağını belirtti.

Anayasanın ilk üç maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağını da vurgulayan Avad, komisyonun, Şura Meclisi'nin feshedilerek yasama yetkilerinin tamamının millet meclisine devredilmesi yönünde karar verdiğini kaydetti.

Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, 3 Temmuz'da yönetime el koyan ordunun belirlediği yol haritası gereği yeni anayasanın yazımı için 10 hukukçunun bulunduğu bir komisyon oluşturulmasına karar vermişti. Söz konusu komisyon tarafından oluşturulan anayasa taslağının, toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komiteye sunulmak üzere Mansur'a teslim edileceği ve tüm bu aşamaların ardından yeni anayasa için referandum yapılacağı açıklanmıştı.

Kaynak: AA