Kangal Termik Santral Devir Sözleşmesi İmza Töreni

ANKARA - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, son 5 yılda her yıl 2 Atatürk Barajı büyüklüğündeki kurulu gücün sisteme ilave edildiğini söyledi.

Köktaş, Kangal Termik Santrali satış ve işletme hakkı devir sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, ilk dağıtım özelleştirilmesinin 2009 yılının şubat ayında yapıldığını hatırlatarak, "Bir çok kritere bağlı olarak yaptığımız değerlendirmelerde dağıtım sektörünün teknik hedefine ulaştığını ve beklentilerimizi karşılayacağını görüyoruz" dedi.

Üretim sektörüne ait özelleştirmelerin yerli kaynaklardan başladığını kaydeden Köktaş, üretim sektöründe tam rekabetçi bir piyasa yapısını oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bunun üretim fazlası oluşturarak ortaya çıkacağına işaret eden Köktaş, "Son 5 yılda her yıl 2 Atatürk Barajı büyüklüğünde kurulu güç sistemi ilave ediyoruz" diye konuştu.

Köktaş, rekabet ortamı sağlamanın diğer bir yolunun tesislerin kapasiteleri ve üretim verimliğini artırmak olduğuna dikkati çekerek, üretim özelleştirmesinden beklenen en önemli faydanın da bu olduğunu söyledi.

Köktaş, yerli kaynaklardan azami derecede istifade etmenin önemine de değindi.

Konya Şeker'in bu özelleştirmede başarılı olacağına inandığını da sözlerine ekleyen Köktaş, "Perşembenin gelişi cumartesiden belli" dedi.

-"Üretim özelleştirmelerine de ivme kazandıracağız"

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu da Kangal Termik santralinin 457 MW'lık kurulu gücünün EÜAŞ'ın toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2'sine, Türkiye'nin kurulu gücünün ise yüzde 0,75'ine karşılık geldiğini ifade etti.

Herhangi bir ülkede yeni bir sektöre girmenin kendilerine göre en akılcı ve hızlı yolunun özelleştirme olduğunun altını çizen Aksu, bu çerçevede bir çok yeni yatırımcıyı değişik sektörlere kazandırma imkanına sahip olduklarını dile getirdi.

Aksu, devir sürecinin özelleştirme yüksek kurulunun onay tarihinen itibaren 3 ay gibi bir sürede tamamlandığını vurgulayarak, bu durumun finans kuruluşlarının özelleştirme uygulamalarına ve Konya Şeker'e olan güvenini ortaya koyduğunu belirtti.

Dağıtım özelleştirmelerinden sonra üretim özelleştirmelerinde de belli bir ivme yakalayacaklarını bildiren Aksu, "Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde EÜAŞ'ın 25 bin MW civarındaki kurulu kapasitesinden 16 bin MW'lık kısımının özelleştirme prosedürünü yürüteceğiz" dedi.

-"2023'te en büyük 5 gıda şirketi arasına gireceğiz"

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise bugünün yüzbinlerce çiftçiyi temsil eden Konya Şeker açısından tarihi öneme sahip olduğunu söyledi.

Konya Şeker'in üretici bir kuruluş olduğunu kaydeden Konuk, "Herkes bize Konya Şeker'in enerji alanına niye girdiğini soruyor. Biz dünyada iki sektörün stratejik önemde olduğunu, iki sektörün stratejik öneminin gelecekte daha da artacağını biliyoruz. Bunlardan biri gıda diğeri enerji. Biz ikisinde de yatırım iştahı yüksek bir şirketiz" diye konuştu.

Konuk, Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 5 tarım ekonomisinden biri olmayı hedeflediğini anımsatarak, "Biz de bu hedefe paralel olarak kendi hedefimizi dünyanın en büyük 5 gıda şirketi arasına girmek olarak belirledik" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA