Dalaman’da 300 Hektar Kül Oldu, Çalışmalar Devam Ediyor

Muğla’nın Dalaman ilçesi Akkaya mevkiinde saat 01.40 sıralarında başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayıldı.

Ortaca ilçesi Çaylı Mahallesi'ne kadar gelen yangına Muğla genelinden orman yangın söndürme ekiplerinin yanı sıra, Aydın, İzmir, Denizli ve Antalya’dan ekipler de müdahale etti.
Gece havanın karanlık olması ve şiddetli rüzgar nedeniyle havadan müdahalede bulunulamazken, sabah saat 06.30 itibariyle 3 uçak ve 9 helikopter müdahaleye başladı.

Bu sayı ilerleyen saatlerde 12 helikopter ve 5 uçağa çıktı. Ayrıca yangına 60 ayrı ekipte yaklaşık 400 kişi de müdahalede bulundu. İl Özel İdare, Akut, İl Afet Arama Kurtarma Ekipleri’nin yanı sıra İl Jandarma Komutanlığına bağlı komandı timleri de yangın nedeniyle bölgeye sevk edildi, bölgedeki hastane ve sağlık ekipleri de alarma geçirildi. Yangın nedeniyle bölgeye sabaha saatlerine kadar takviye ekipler sevk edildi.

Sabah saatlerine kadar evlere ulaşmaması için mücadele edilen yangına güneşin doğması ile tüm ekiplerle müdahalede bulunuldu. Yangın saat 09.00 sıralarında büyük ölçüde kontrol altına alınırken, bazı bölgelerde ise yoğun şekilde söndürme çalışmaları devam ediyor. Ekipler duran rüzgarın tekrar çıkmasından ise büyük endişe duyuyor.

5 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ
Gece başlayan yangın Dalaman Akkaya mahallesinin yanı sıra, Ortaca Çaylı Mahallesi ve Yerbelen mahallesindeki ev ve işyerlerini tehdit etti. Bu mahallerde yangın nedeniyle tahliye çalışması yapılırken, yangın şans eseri yerleşim yerlerine ulaşmadı. Yangında 1 evin yandığı ve 5 kişininde dumandan etkilendiği belirtiliyor.

GÜNEY KISMI KONTROL ALTINA ALINDI
Yangın haberini alması üzerine gece saatlerinde Muğla Valisi Hakan Güvençer bölgeye geldi ve Ortaca Yerbelen mevkiinde kurulan kriz merkezinde yetkililerle görüştü. Gece boyunca yangını yakından takip eden Güvençer, yangın hakkında verdiği bilgide, “Gece başlayan yangına saat 2 itibariyle etkin bir şekilde müdahale edildi. Her geçen saat artan araç ekibimizle, şu an 60 ayrı ekip yaklaşık 400 orman işçisi havadan helikopter v euçaklarla yangına müdahale ettik. Kısmi olarak yangın özellikle güney kısmında kontrole alındı.

Herhangi bir can kaybı yok. Tahmini 300 hektar kadarlık bir alanda yangının etkili olduğu söylenebilir ama birkaç saat sonra bu netleşecek. Saat 4 sıralarında bazı yerleşim birimlerini yangının tehdit edeceği endişesi yaşadık ama rüzgarın etkisini yitirmesi ve zamanında müdahale ile şu anda can kaybına sebebiyet verecek yada yerleşime tehdit edecek bir yangınla karşı karşıya değiliz. Sanırım birkaç saate kadar yangını tamamen kontrol altın almış ve soğutma çalışmasına geçmiş oluruz” dedi.

"YERLEŞİM YERLERİMİZDE ŞU AN TEHLİKE YOK"
Sabah saatlerinde bölgeye ulaşan Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi ise, “Dalaman ilçesi Akkaya bölgesinde saat 01.40 sıralarında çıkan orman yangını, çok şiddetli rüzgarın etkisi ile birden yayıldı. Biz bunu fark ettiğimizde hemen etraftan güçlerimizi çağırdık, ancak rüzgarın şiddeti ile çok çabuk yayıldı. Akkaya vadisindeki evlerin etrafı yandı ama evlerde ciddi bir zarar yok. Oradaki vatandaşlardan da sadece 5 kişi dumandan etkilendi. Şu anda, 12 helikopter ve 5 uçakla mücadelemiz isürdürüyoruz. Korkulacak birşey yok, kontrol altına alamadığımız yerler var ancak çok kısa zamanda kontrol altına alacağız.

Şu anda tamamen kontrol altına alma ile ilgili bir çalışma var. Yerleşim yerlerimizde şu an bir tehlike gözükmüyor, inşallah böyle bir tehlikeyede düşmeyiz, öncelikle yerleşim yerlerinin zarar görmemesi yönünde çalışmalarımız var” dedi.

Kaynak: İHA