Aydın'nın Deprem Riski

AYDIN - İnşaat Mühendisleri Aydın Şube Başkanı Ahmet Ünveren, Aydın'da şiddetli bir depremde yapı stoğunun en az yüzde 40'ının hasar göreceğini iddia etti.

Ünveren, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıldönümü dolayısıyla Recep Yazıcıoğlu Sergi Salonu'nda düzenlenen "deprem bilgilendirme' konulu serginin açılışında yaptığı konuşmada, Aydın'da 2000 yılı sonrasında yapılan binaların depreme daha dayanıklı olmasına karşın daha eski yapıların mutlaka taramadn geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Aydın'ın deprem senaryosunun hazır olmadığını ve bu eksikliğin olası bir depremde ciddi sıkıntılara sebep olacağı uyarısında bulunan Ünveren, şunları kaydetti:

"İl Afet Müdürlüğü ve belediyeler deprem senaryolarını hazırlamış değiller. Hangi mahalleler çok daha riskli, olası bir depremde hangi mahalleler çok daha hasar alacak, bunu yaklaşık olarak bilebiliyoruz. Matematiksel bilgi yok. Sadece 2000 yılından önce yapılıp yapılmadığını bilebiliyoruz. Her binanın deprem senaryoları içerisinde değerlendirilmesi Aydın'da yapılmalı. Aydın'da şiddetli bir depremde yapı stoğunun en az yüzde 40'ı, bir kısmı ağır bir kısmı da hafif hasar görür ama mevcut yapıların incelenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm mevcut binaların daha çabuk taranmasını sağlayacak. 5 yıl içerisinde bu incelenecek yüzde 40 oran yüzde 20'lere çekilebilir. Planlamaların büyük şehir belediyesi olunca daha çabuk yapılacağına inanıyoruz."

Ünveren, hastanelerin depreme dayanıklılığı konusunda da sıkıntı olduğunu öne sürerek, "Hastaneler yönünde ciddi bir sıkıntı var. Olası bir depremde hastanelerimiz dayanıksız. Güçlendirme projeleri yapılamadı. Depremde hastanelerimiz yıkılabilir, ciddi sıkıntı var" dedi.

-Didim'de deprem konferansı

Öte yandan Didim ilçesinde de Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği ile Didim Belediyesi işbirliği ile deprem konulu konferans düzenlendi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Oğuz Öney, konferansta yaptığı konuşmada, acı tecrübeler yaşanmasına rağmen depremlere karşı tedbirlerin yeterince alınmadığını söyledi.

Konferansta, Jeoloji Mühendisleri Odası Bilim Kurulu Üyesi Dr. Fuat Şaroğlu, slayt eşliğinde Türkiye ve Aydın'daki fay hatları hakkında sunum yaptı.

Kaynak: AA