'Pırpır'lara İkinci Hayat

Bir zamanlar PTT'nin araç kadrosunda da bulunan çoğu Arçelik marka triportörler nostaljik olarak satılıyor.

'Pırpır'lara İkinci Hayat
At arabasından sonra dönemin en önemli taşıma aracı olan triportörler, halen dünyanın birçok ülkesinde yaygın olarak kullanılıyor. Üretimi ciddi boyutlara varan pırpırlar doğu ülkelerinde resmi kurumlarda ve polis aracı olarak bile kullanılıyor. Hem pratik hem az yer kaplayan hem de az yakıt tüketen bir vasıta olan "pırpır"lar, Bursalı ustaların elinde boyanarak alışveriş merkezlerinde süs eşyası olarak kullanılmaya başlandı. 1966-1972 yıllarında üretilen bu araçlar, şu ana kadar İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'ya gönderildi.

Bursa'da oto boyacılığıyla uğraşan Rüştü Pehlivan, "Biz bunları astarlıyor, macunluyor ve birkaç sefer zımpara yapıyoruz; sonra tekrar astara sokuyoruz. Daha sonra boyaya giriyor. Boyadan sonra temizleniyor. Temizlendikten sonra yepyeni oluyor" şeklinde konuştu

Pırpırları sahiplerinden bulup satın alan Metin Özel, bu işi hobi olarak yaptığını anlatarak, "Bunların ilk çıkanı 1966 model, en son çıkanı 1972 model. Piyasada çok bulunuyor. Bunları Vehbi Koç getirdi. Bunlar bizim hobimiz. Bu araçları ben piyasada buluyorum. Eksiklerini tamamlıyoruz. Yürüsün diye çaba gösteriyoruz. Bu işi nostalji olsun, hobi olsun diye yapıyorum" dedi.

Kaynak: İHA