Denetimsiz Lpg’li Araç Uyarısı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Adana Şubesi, denetimsiz LPG’li aracın yol açtığı 6 kişinin ölümü, 5 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kaza ile ilgili LPG’li araç sahiplerini denetim konusunda uyardı.

MMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, 14 Ağustos 2013 tarihinde Halil Altun’ın kullandığı 63 KU 899 plakalı Chery marka denetimsiz LPG’li araç ile Yumurtalık ilçesinden Osmaniye’ye dönerken Ceyhan ilçesinde, iddiaya göre, aşırı hız nedeniyle yol kenarında bulunan kanalizasyon borusu ve ağaca çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında 4 kişinin olay yerinde, biri 6 aylık bebek 2 kişinin de tedavi gördükleri hastanede yaşamını yitirdiği, 5 kişinin de yaralandığı hatırlatıldı.

Kazanın duyulması üzerine MMO Adana Şubesi tarafından olay yerinde yapılan ön araştırma da 63 KU 899 plakalı Chery marka aracın LPG dönüşümlü araç olduğu ancak LPG dönüşümünün ruhsatına işletilmediğinin Odanın LPG Sızdırmazlık Raporu ve Montaj Tespit Raporu almadığının belirlendiği ifade edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Araçlardaki LPG dönüşümlerinin ilgili yasalara, yönetmeliklere ve standartlara uygunluğunun kontrolü ile son kontrolleri yapılarak montaj tespit raporu düzenleme yetkisi ve gaz sızdırmazlık kontrolü Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılmaktadır. Odamız, yetkili firmalar tarafından LPG‘ye dönüşümü yapılan araçların LPG Gaz Sızdırmazlık Kontrolü ile son kontrolleri yapılarak montaj tespit rapor çalışmalarını, ülke çapında 160 ayrı kontrol noktasında, uzman üyeleri eliyle yerine getirmektedir.

Bu çalışmalarımız sırasında bizleri en çok üzen konu, bazı vatandaşlarımızın denetimleri gereksiz ve yararsız görmelerinden kaynaklanan tutum ve davranışlarıdır. Vatandaşlarımızı, kendilerinin ve sevdiklerinin can ve mal güvenliği için bu denetimlere duyarlı olmaya davet ediyoruz."
Ayrıca, vatandaşların herhangi bir zamanda araçlarında şüpheli bir ses veya gaz kokusu almaları halinde hemen LPG kontrol noktalarına giderek, LPG sızdırmazlık kontrolünü ve montaj uygunluk kontrollerini ücretsiz yaptırabilecekleri belirtilen açıklamada, "Vize işlemleri dışında kalan bu kontroller uzman teknik görevlilerimiz tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. 19.12.2011’den önce LPG dönüşümü ruhsatına işlenmiş olan araçların Karayolları Fenni Muayene İşlemleri için almaları zorunlu olan gaz sızdırmazlık raporu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 19.12.2011’de "Araç Muayene İstasyonları" genelgesinde LPG ve CNG takılan araçlarda en geç bir ay önceki tarihe ait gaz sızdırmazlık raporu aranması zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu durum tehlikenin yanı sıra merdiven altı imalat yolunu yaygınlaştırdı. Standartlara uygun olmayan dönüşümler ile standart dışı “Kit” kullanımı yaygınlaştı. Standart dışı malzeme kullanan denetimsiz ve kontrolsüz can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak araçlar trafikte dolaşmaktadır. Biliyoruz ki denetime ve teknik standartlara uygunluk konusunda duyarlılık göstermeyen kişiler kendisiyle birlikte sevdiklerinin ve başka masum insanların can ve mal güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. En küçük ihmal ya da önemsizleştirme bu olayda gördüğümüz gibi bir faciaya neden olabilmektedir. Gerekli önlemlerin alınması ve denetimlerin yapılması halinde LPG dönüşümlü araçların kullanılmasında teknik ve güvenlik açısından hiçbir sorun meydana gelmeyecektir.”

DENETİM MUTLAKA YAPTIRILMALI
Sorunu etkili bir şekilde çözebilmek, can ve mal kayıplarının yaşanmaması için alınması gereken önlemler konusunda MMO Adana Şubesi şu uyarılarda bulundu:
“Merdiven altı, korsan LPG araç dönüşüm işini engellemek için TSE’nin yeterlilik verdiği firmaları kontrol etmesi gerekmektedir. Bunun dışında korsan LPG araç dönüşüm işi yapan merdiven altı atölyeler cezalandırılmalı ve kapatılmalı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 19.12.2011’de "Araç Muayene İstasyonları" genelgesi LPG Sızdırmazlık Raporu muayene ön şartı olmaktan çıkarılmıştı. Bu uygulamadan ivedilikle geri dönülmeli ve LPG Sızdırmazlık Raporu muayene ön şartı olarak tekrar uygulamaya alınmalı.

Yetkisiz firmalar tarafından standartlara uygun dönüştürülmeyen ve standart dışı malzeme kullanılan LPG’li araçlara LPG dolumu yapılmaması için otogaz istasyonlarının EPDK ile işbirliği içerisinde Maliye Bakanlığınca denetlenmeli.

Trafik kontrollerinde trafik polisleri ve jandarmanın aynı zamanda LPG denetimi de yapmalı. Trafik Yasası uyarınca LPG dönüşümü ruhsatına işletilmemiş ve MMO kontrol noktasından geçmemiş araçlar trafikten men edilmeli.

Araç muayene istasyonlarında LPG’li araçların muayenesinde kusur ve ihmallerinin bulunması, gerekli denetimleri ilgili ve yetkililer tarafından yapılması, LPG dönüşümlü araç kullanıcılarının denetimler konusunda duyarlı olmaları halinde, halkın can güvenliğini tehdit eden bu tehlikenin üstesinden gelineceği inancındayız.”
Kaynak: İHA