Türkiye, Tacikistan'ın Esas Ticari Partnerleri Arasında Üçüncü Oldu

TAŞKENT Tacikistan'ın esas dış ticaret partnerleri arasında geçen sene dördüncü olan Türkiye, bu yılın ocak-temmuz döneminde, bu sıralamada üçüncü sırada yer aldı.

Tacikistan Devlet İstatistik Kurumundan yapılan açıklamaya göre, 2012 yılında toplam 600 milyon dolarlık dış ticaret hacmi ile Tacikistan'ın esas ticari partnerleri arasında dördüncü sırada yer alan Türkiye, bu yılın 7 aylık döneminde Tacikistan'ın esas ticari partnerleri arasında Çin'i geride bırakarak, Rusya ve Kazakistan'ın ardından üçüncü oldu.

Açıklamada, söz konusu dönemde Tacikistan'ın dünyanın 95 ülkesi ile 2,9 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirdiği kaydedilirken, bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranda arttığı belirtildi.

Açıklamada, yılın 7 ayında Tacikistan'ın 692,1 milyon dolarlık ihracat, 2,2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiği, ülkenin dış ticaret açığının 1,5 milyar doları aştığı kaydedildi. Aynı dönemde Tacikistan'ın yaptığı dış ticaret hacminin yüzde 40,2'sinin BDT ülkeleri, yüzde 59,8'inin ise diğer ülkelerle gerçekleştirdiği belirtildi.

-En büyük ticari partner Rusya

Tacikistan'ın bu dönemde en fazla dış ticaret gerçekleştirdiği ülkeler arasında Rusya 532,4 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, bu ülkenin ardından Kazakistan 381,8 milyon dolar ile ikinci, Türkiye ise 351,2 milyon dolar ile Çin'i geride bırakarak üçüncü olmayı başardı.

Tacikistan'ın en çok ticaret yaptığı diğer ülkeler arasında da, Çin,İran,Kırgızistan,Afganistan yer aldı. Ülkenin ihraç ettiği ürünler arasında alüminyum ve pamuk lifi yer alırken, bu dönemde ülkenin en çok ithal ettiği ürünler arasında ise petrol ürünleri, metal ürünleri, binek araç ve buğday bulunuyor.

Geçen sene, Tacikistan'ın en büyük ticari partnerleri arasında, toplam 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Rusya ilk sırada yer alırken, bu ülkenin ardından 799 milyon dolar ile Kazakistan ikinci, 669 milyon dolar ile Çin üçüncü ve 600 milyon dolar ile ise Türkiye dördüncü sırada yer almıştı. 2012 yılında Tacikistan'ın dış ticaret hacmi yüzde 15,1 artışla 5 milyar 137,6 milyon dolar olurken, ihracatı yüzde 8,1 artışla 1,3 milyar dolar, ithalatı ise yüzde 17,8 artışla 3,7 milyar dolar olmuş, ülkenin dış ticaret açığı ise 2 milyar 418 milyon dolara ulaşmıştı.

Kaynak: AA