Başbakan Erdoğan'ın Basın Toplantısı (1)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Batı'nın Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama karşı sessiz kaldığını belirterek, "Bundan sonra hangi yüzle demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerin bahsedeceksiniz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında Mısır’da halka yönelik gerçekleşen katliamları değerlendi.

"Mısır halkına karşı, askeri darbeyi yapanların çok açık bir katliam yaptıklarını dünya televizyonlarından izledik” diyen Başbakan Erdoğan, inandıkları doğruları söylemedikleri sürece ayakta kalamayacaklarını vurgulayarak şöyle dedi:
"İnandığımız şeyleri söylemeye devam edeceğiz. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Şehadete inanmış olan bu insanlar, er veya geç Mısır'da bu demokratik haklarının neticesini de kazanacaklardır. Batı bunu anlamak durumundadır. Eğer Batı demokrasi testinden geçmek istiyorsa bunu anlamak durumundadır. Ama demokrasi testini kaybetme noktasında veya demokrasinin sorgulanması gibi bir sürece karar vermişse o ayrı bir konudur. Nitekim bu konuda Batılı ülkeler eğer samimi davranmazlarsa, samimi adımlar atmazlarsa ben inanıyorum ki artık demokrasi dünyada sorgulanmaya başlanacaktır.”
Başbakan Erdoğan, darbenin yapıldığı 3 Temmuz'dan bugüne Türkiye olarak bu darbeyi eleştirdiklerini vurgulayarak, “Darbeye karşı yapılan barışçı gösterileri hep destekledik. Bizi 'Mısır'ın iç işlerine niçin karışıyorsunuz' diye itham ettiler. Bize 'Arapların iç işlerine niye karışıyorsunuz' diyorlar. Suriye olunca neden Türkiye'den destek istediniz, Suriye, Arap değil mi? Mısır da bizim komşumuz. Medeniyet ve kültürel olarak bağlarımız var. Mısır'da sadece demokrasi değil insanlık hedef alınmıştır. Mısır'da demokrasiye ölümcül bir darbe vurulmuş ardından insanlık can çekişmeye başlamıştır. Bir ülkenin ordusunu, askerlerini, polisini, ağır silahlarını kendi halkına çevirmesi, meydanlarda adaleti beklemekten başka hiçbir şey yapmayan kendi halkını toplu halde katletmesi içişleridir diyerek asla görmezden gelinemez. Mısır'da sorun öyle bir noktaya gelmiştir ki bu katliamı işleyenler kadar artık bu katliama sessiz ve tepkisiz kalanlar da bu cinayetlerden sorumludur” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, dünyanın gözü önünde binlerce masum insan ölürken, masum kadınlar, çocuklar katledilirken, bunu görmezden gelmenin duymadım, görmedim, bilmiyordum demenin doğrudan doğruya bu cinayetlere ortaklık etmek olduğunu ifade ederek, “Susan, sessiz kalan, herkesin, ellerine yüzlerine o masum çocukların kanı bulaşmıştır” ifadesini kullandı.

Batı'nın Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama karşı sessiz kaldığına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, “Bundan sonra hangi yüzle demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerin bahsedeceksiniz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA