Kadınların Örnek Dayanışması

OSMANİYE - Kadirli ilçesinde, sofraların vazgeçilmezi olan yufka ekmek, köylerde ve mahallelerde kadınlar tarafından imece usulüyle yapılıyor

Çukurova yöresinde sofraların vazgeçilmezi olan yufka ekmek, köylerde ve mahallelerde kadınlar tarafından büyük bir titizlikle hazırlanıyor. Kızyusuflu köyünde yaşayan kadınlar da sabahın ilk ışıkları ile yufka ekmek için hazırlıklara başlıyorlar.

Zeynep Türkmenoğlu,AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabahın ilk ışıklarıyla değirmende hazırlattıkları unu yoğurarak hamura dönüştürdüklerini söyledi.

Hamurları yuvarlak şeklinde parçalara ayırdıktan sonra komşularının yardımı ile açarak yaz sıcağına rağmen yaktıkları sac ateşinde pişirdiklerini belirten Türkmenoğlu, daha sonra bir tepsi üzerine üst üste koyarak muhafaza ettikleri yufka ekmeği, tüketileceği kadar ıslatılıp bir bez arasında yumuşaması sağladıkları ifade etti.

Yufka ekmeğin normal ekmekten daha ucuza mal edildiğini belirten Türkmenoğlu, "İmece usulü ile her gün bir komşumuzun, gelinlerimizin ve kızlarımızın ekmeğini yapıyoruz. Bayatlama durumu olmadığı için yaptığımız ekmekler bize uzun süre yetiyor. Yaz veya kış hiç fark etmez kimin ekmeği biterse el birliği ile hazırlıyoruz. Büyüklerimizden öğrendiğimiz yufka ekmek yapımını kızlarımıza da öğretiyoruz. Böylece yıllardır süre gelen geleneğimizi devam ettiriyoruz" dedi.

Kaynak: AA