Halk Ekmek Çeşit Zengini

İnsanların en temel gıda maddelerinin başında gelen ekmekte, Başkentlilerin ilk tercihi haline gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, 20 ayrı çeşit ve tatta ürünün üretimini gerçekleştiriyor.

Halk Ekmek Çeşit Zengini
Başkentlilerin yoğun ilgisiyle karşılanan ve sofralarını süsleyen, beslenme çantalarını dolduran, her yaşa yönelik çeşit çeşit Halk Ekmek ürünleri, vatandaşların vazgeçilmezi oluyor.
Hijyen, sağlık, kalite ve ucuzluğu bir arada buluşturan Halk Ekmek Fabrikası’nın birbirinden faydalı normal, köy, taş değirmeni unu tam buğday, kepekli, cabata, çavdarlı, halk somun, tıbbi, roll, tuzsuz, minik fındıklı, şampiyon, mini ruşeymli ekmekleri sofralara sağlık taşıyor. Ayrıca simit, poğaça, grisini, galeta unu, kandil simidi ve çorbalık galetadan oluşan birbirinden değişik tat ve faydadaki çeşitleri ve Ramazan Ayında çıkardığı özel pide ile her gün Başkentlilerin sofralarında yerini alıyor.

Halk Ekmek’in sağlık deposu ürünlerinden bazıları ve nelere iyi geldikleri şöyle:

NORMAL EKMEK
Halk Ekmek Fabrikası’nın ve sofraların gözdesi normal ekmek, insanların beslenmesi açısından çok önemli bir yere sahip. Karbonhidrat yönünden zengin bir yapısı var. 100 gramında yaklaşık 240 ile 280 kalori bulunuyor. Kolesterolü azaltıcı etkisinin yanı sıra, damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde beslenme açısından da çok önemli bir yere sahiptir.

KEPEKLİ EKMEK
Normal ekmek formülasyonuna yüzde 20-25 kaba ve kırmızı renkli kepek ilave edilerek üretilen ve vücutta kilo artışını önlemek, bağırsağın hızlı çalışmasını sağlayarak, bağırsak kanseri olma riskini azaltmak, kalp damar sertliğine direnç sağlamak, kabızlığı yok etmek gibi etkileri görülen Kepekli Ekmeğin, enerji değeri düşük olup insana doygunluk veriyor. Bu nedenle de kilo almak istemeyenlerin hem zayıflayabilmeleri, hem de sağlıklarından ödün vermemeleri için kepekli ekmek tüketmeleri önerilmektedir. Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle kepekli ekmek, insan sağlığı açısından benimsenecek bir üründür. Tüm bunların yanı sıra da içinde bulunan fitatin sayesinde diş çürümesini önler.

KÖY EKMEĞİ
Buğdayın yüzde 98’inden elde edilen tam buğday ununun ve kepeğin karışımıyla oluşan doğal köy ekmeği uzun süre tok tutuyor. Demir eksikliğine bağlı anemiyi (kansızlığı) önleyici, kolesterolü dengeleyici, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkilerinin yanı sıra kabızlık, hemoroit ve bağırsak kanserinin önlenmesinde de etkili. Diş ve kemik gelişimine yardımcı olan bu ekmek, çocuklarda öğrenme ve algılama yeteneğini de geliştiriyor.

TAŞ DEĞİRMENİ UNU TAM BUĞDAY EKMEĞİ
Taş değirmeninde öğütülmüş tam randımanlı buğday ununa, maya, tuz, su ilave edilerek 300 gram olarak üretilen bu ekmek de Köy Ekmeği ile aynı faydalara sahip bir şifa deposu.

ÇAVDARLI EKMEK
Çavdar tanelerinin köy değirmenlerinde öğütülerek ve hiçbir kısmı ayrılmadan elde edilen bu ürün, mineral ve vitamin olarak çok zengindir. İçerdiği diyet lifi sayesinde sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağladığı gibi, kan şekerinin ve kolesterolün yükselmesini de önler. Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve kalınbağırsaktaki hücreleri, kansere neden olan kimyasallardan korur. Kilo verdirici etkiye de sahiptir.

ŞAMPİYON EKMEK:
İçeriği ile tam bir enerji ve sağlık deposudur. Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimine yardımcı olan bu ekmek, günlük mineral, protein ve enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Zihni açar, vücut direncini arttırır ve hücre yenilenmesini sağlar.

CABATA EKMEK
“Sofranızda Akdeniz Hafifliği” sloganıyla Başkentlilerin damak zevkine hitap eden bu ekmek çeşidi, damar tıkanıklığını kontrol edici etkisinin yanı sıra kolesterolü önler, sindirim sistemine olumlu etki sağlar. Tansiyonu düşürmede yardımcı etkisi olan bu ekmek, içeriğindeki zeytinyağından dolayı kalbe de faydalı bir besin.

GALETA UNU
Özellikle mutfakların vazgeçilmezi Galeta Unu, karbonhidrat yönünden zengin yapısı ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi minerallerle dolu içeriğiyle Başkentlilerin ilgi gösterdiği diğer bir Halk Ekmek ürünü.

MİNİ RUŞEYMLİ
İçeriğinde yüksek miktarda A, E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri, proteinler ile çinko, manganez ve krom bulunan bu ekmek tam bir vitamin deposu.

HALK SOMUN
Halk Ekmek'in ürün çeşitleri arasında yer alan ve 800 gram ağırlığıyla doyurucu olma özelliği bulunan Halk Somun "Aile Boyu Ekmek" sloganı ile piyasaya çıkmıştır. Benzer ekmek çeşitlerine göre kabuğu daha ince olup kendine has kokusu bulunmaktadır. Ekmekte bulunan linarek asit kolesterolü azaltır. Ayrıca bu ekmek damar sertliğini önleyici etkisinin yanı sıra, içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde de beslenme açısından çok önemli bir yere sahiptir. Karbonhidrat yönünden de çok zengindir.

TIBBİ EKMEK
Hacettepe Üniversitesiyle ortaklaşa formüle edilerek Halk Ekmek Fabrikası’nda üretilmeye başlayan tıbbi ekmek ve unu; çölyak, fenilketonüri, diğer metabolizma ve müzmin böbrek hastaları ile amonyak yüksekliğine neden olan karaciğer hastalarına tavsiye ediliyor.

ROLL EKMEK
Minik tombul ekmek olan Roll Ekmek, sadece kalori kaynağı değil, insan beslenmesinde gerekli olan protein, vitamin ve mineral maddeleri bulunduran, kolesterol ve damar sertliğine iyi gelen bir gıda maddesi. Sade, Kepekli ve Rollköy olarak üretilen Roll Ekmek, insan beslenmesi açısından çok önemli bir yere sahip. Karbonhidrat yönünden zengin bir yapısı olmasının yanı sıra sadece 50 gramında yaklaşık 120 ile 140 kalori barındırıyor. Roll Ekmek de Halk Ekmek Fabrikası’nın en çok rağbet gören ürünleri arasında yer alıyor.

ÇORBALIK GALETA
Bileşiminde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor gibi mineral maddelerin de bulunduğu Çorbalık Galeta, karbonhidrat ve B grubu vitaminler yönünden zengin yapısının yanı sıra içeriğindeki linoleik asit sayesinde kolesterolün azaltılması ve damar sertliğinin önlenmesi gibi önemli fonksiyonları da var.

TUZSUZ EKMEK
“Sağlıklı yaşam için” sloganıyla piyasaya sürülen bu ekmek çeşidi, tam normal hamur formülasyonunda tuz kullanılmayarak üretiliyor. Diabet, hipertansiyon, böbrek rahatsızlıkları, kalp ve bazı metabolik hastalıkları olanların tuzsuz ekmek yemeleri öneriliyor.

MİNİK FINDIKLI EKMEK
Ekmeğin fındıkla muhteşem buluşması olarak nitelendirilen bu ürün de yine Halk Ekmek Fabrikası’nın Başkentlilerin damak tadına hitap eden farklı bir çeşidi. Beden ve zihin yorgunluğunu giderici etkisinin yanı sıra kalp ve damar sağlığı açısından da çok faydalı. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, kansızlığa iyi gelir ve vücut ile kemik gelişimini destekler. Enerji verdiği ve besleyici olduğu için gelişim çağındaki çocuklara da tavsiye ediliyor.

HALK PİDE
Ramazan aylarının vazgeçilmez sofra besini pidenin, Halk Ekmek Fabrikası ayrıcalığı ile Başkentlilerin hizmetine sunulan ürünü Halk Pide, el değmeden ve Türkiye’nin en ucuz Ramazan Pidesi olarak satışa sunuluyor. 2 gün taze kalabilmesi, poşetli olması, şekli, lezzeti ve ekonomik oluşuyla Başkentlilerin Ramazan tercihi Halk Pide, her yıl iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor.

GRİSSİNİ
“Sağlıklı diyet için” sloganıyla Başkentlilerin beğenisini kazanan Grissini’nin, nem oranı düşüktür. Daha uzun süre muhafaza edilerek tüketilir. İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde beslenmemiz açısından çok önemli bir yere sahip olan Grissini, açlık bastırdığı için diyet listelerinde önemli yer tutar ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır. Grissini’nin sade, kepekli, susamlı ve çörekotlu çeşitleri bulunuyor.

SİMİT-POĞAÇA
Çalışan Başkentlilerin özellikle sabah kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi simit ve poğaçalar üretimiyle yine vazgeçilmez olan Halk Ekmek Fabrikası, bu ürünleriyle de Ankaralıların beğenisini kazanıyor. Halk Ekmek Fabrikası’nın tam otomatik makinelerinde el değmeden ürettiği, doyuruculuğu, hacmi ve lezzetiyle Ankaralıların beğenisini kazanan simidi ile sade, kaşarlı, peynirli ve zeytinli çeşitleriyle özellikle ilköğretim okulu öğrencilerinin beslenme çantalarında yerlerini alan poğaçaları son derece besleyici olmalarıyla da göz dolduruyorlar.

KANDİL SİMİDİ
Yılın her özel ayına ve gününe özel çeşitleriyle göz dolduran Halk Ekmek Fabrikası’nın, kandil günleri için ürettiği çıtır çıtır gevrek simidi, el değmeden otomatik makinelerde üretilerek Başkentlilerin beğenisine sunuluyor.
Kaynak: İHA