Aydınlı Doktor Obeziteye Karşı Savaş Açtı

Aydın Kent Hastanesi Kurucu ve ortaklarından Dr. Yalçın Yarar, çağın en önemli hastalıklarından biri olan obeziteye karşı savaş açtı.

Aydınlı Doktor Obeziteye Karşı Savaş Açtı
Ülke genelinde olduğu gibi sağlık hizmeti verdiği Aydın’da da her geçen gün artan obezite sorununa karşı bisikletli mücadele başlatan Dr. Yarar, “Maalesef Aydın’ımızda bisiklet kullanma alışkanlığı çok düşük. Birçok kişi spor yapacak zaman bulamamaktan şikayetçi oluyor ama, kimse işine bisikletle gitmiyor. Birçok kişi de gurur meselesi yapıp bisiklet binmiyor. Bu nedenle kendim bisiklet binmeye başladım” dedi.

Aydın Kent Hastanesi olarak, tedavi hizmetlerinin yanında vatandaşların bilinçlenmesi bakımından önleyici sağlık hizmetlerine çok büyük önem verdiklerini belirten Yarar, “Avrupa’nın en önemli sağlık sorunlarının başında gelen obezite her geçen gün Türkiye’de de artarak ülkemizin de önemli sağlık sorunlarının başında yer almaya başladı.

Halkımız, ne yazık ki yeterli ve dengeli beslenme konusunda uzun ve sağlıklı yaşama kriterlerini bir kenara bırakıp, sadece lezzet odaklı besleniyor. Maalesef birçok kişi yeterli ve dengeli değil sınırsız yemeye devam ediyor. Dengesiz beslenmeye bir de hareketsizlik eklenince insanlarımızın çoğu aşırı kilo nedeniyle sağlığını kaybediyor. Beden sağlığı bozulan kişinin ruh sağlığı da zarar görüyor. Bu nedenle sağlık için dengeli beslenmek kadar spor da çok önemli” dedi.

“BİSİKLET BİNMEYİ GURUR MESELESİ YAPANLAR VAR”
Aydın’da yıllardır sağlık hizmeti verdiğini ve kendisinin kilo ve dengeli beslenme konusunda tüm hastalara örnek olmaya çalıştığını belirten Aydın Kent Hastanesi kurucu ve ortaklarından Dr. Yalçın Yarar, “Birçok hastamıza ‘spor yapın’ tavsiyesinde bulunuyoruz. Vakit sıkıntısından söz ediyor. İşine bisikletle gelip gitmesini tavsiye ediyoruz. Gurur meselesi yapıp buna da yanaşmayanlar oluyor. Bu nedenle öncelikle kendim bisiklet binmeye başladım. Bir hekim olarak herkese bisiklet binmeye davet ediyorum. Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü obez. Bu oran ilimiz Aydın’da yüzde 30’un altında değil. Hem kendi sağlığım hem de hastalarımıza örnek olmak için bisiklet biniyorum” dedi.

BİSİKLET BİNMENİN FAYDALARI
Bisiklet kullanmanın, sağlığa olduğu kadar ekonomiye ve çevreye çok büyük faydaları olduğunu da belirten Aydın Kent hastanesi hekimlerinden Dr. Yalçın Yarar, “Aslında bir türlü verilemeyen kiloların, trafik, çevre kirliliği sorunun en önemli çözümlerinden biri bisiklet. Düzenli yapılan bütün fiziksel aktiviteler gibi bisiklete binmekte kaslarınızı düzenli çalıştırıyor, nefes alımımızı düzenliyor ve vücudumuza esneklik kazandırıyor. Araba yerine bisikletle gittiğimiz her kilometrede karbonmonoksik, karbondioksit, azot ve benzin gibi gazlara daha az maruz kalıyoruz. Bu da daha sağlıklı ve doğal bir ulaşım anlamına geliyor. Sağlığa olan faydalarının yanında bisiklet kullanımının çeşitli faydaları da var. Mesela araba için park yeri arama zamanını, park etme süresini ve gideceğimiz yere kadar olan yürüme mesafesini düşündüğümüzde de bisiklet daha çok zaman kazandırıyor. Bisiklete binme esnasında yapılan düzenli ve ritmik hareketler insanları günlük yaşantılarında maruz kaldıkları tüm olumsuz etkilerden uzaklaştırıyor ve rahatlatıyor. Hareket halindeki beden, 30-40 dakika sonra endorfin salgılamaya başlıyor. Bu da kişinin kendisini mutlu hissetmesi anlamına geliyor. Sadece insan gücüyle yol almamızı sağlayan bisiklet, hem artan trafiği önlemek hem de çevre kirliliğini engellemek yolunda umut veren bir araç” diyerek herkesi bisiklet binmeye davet etti.
Kaynak: İHA