19 Güreşçide Doping Maddesine Rastlanması

DENİZLİ - Altın Kemer sahibi eski başpehlivan Hüseyin Çokal, 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı kazanan Ali Gürbüz'ün de aralarında olduğu 19 pehlivanda dopingli maddeye rastlanmasının, ata sporu güreşin itibarını zedelediğini söyledi.

Altın kemer sahibi 63 yaşındaki Hüseyin Çokal gazetecilere yaptığı açıklamada, federasyonun doping olayı üzerinde titizlikle durması gerektiğini ve benzerinin yaşanmaması için de önlem alması gerektiğini dile getirdi. Kırkpınar güreşlerinde bu olayın yaşanmasını üzüntüyle karşıladığını bildiren Çokal, dopinge karşı caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğini savundu.

Bu tür olayların ata sporu olan güreşin itibarını zedelediğini ifade eden Çokal, "Güreş sporunu yapan kişi doğal olmalı ve bileğinin gücüyle rakibini yenebilmelidir. Eğer bir güreşçi sağlık için dolaylı yoldan da doping maddeli ilaç kullanıyorsa cezasına katlanmalı. Bence Kırkpınar'a gölge düştü. Başpehlivan Ali Gürbüz'ün babası benim arkadaşımdı. Genç güreşçilerimiz eski güreşçileri örnek alırlarsa geleceğe daha iyi adımlarla ilerleyeceklerdir" dedi.

Her şeyin önünde sağlığın geldiğine değinen Çokal, dopingli madde kullanmanın "intihar" olduğunu savunarak "Sporcu önce sağlığını önde tutmalı. Geçen yıllarda bu tip ilaçlardan kullanan bir tanıdığım, sağlığını kaybederek yaşamını yitirdi. Eğer bilerek doping kullanıyorlarsa vay bu sporcuların haline. Sağlıktan daha kıymetli bir şey yok" diye konuştu.

Kaynak: AA