Yanan Alanda Göktaşı Aradılar

Çanakkale’de hafta sonu çıkan orman yangınına gökyüzünden gelen bir alev topunun neden olduğu iddiası nedeniyle bilim adamları, yanan alanı adım adım gezerek göktaşı arıyor.

Yanan Alanda Göktaşı Aradılar
Çanakkale'nin merkeze bağlı Kepez beldesi yakınlarındaki Taşlıtarla köyü ormanlık alanında geçen pazar günü yangın çıkmış, iki amfibi uçak ve 3 helikopter ve 15 arazöz ile müdahale edilen alevler kısa sürede söndürülmüştü. Köy sakinlerinin yangının çıkış nedeni ile ilgili iddiaları ise çok konuşuldu

Taşlıtarla köyünde yaşayan Feriha Kocabıçak, gökyüzünde önce bir patlama sesi duyduğunu, ardından da bir alev topunun ormanlık alana düştüğünü öne sürdü. Bütün köy sakinleri de patlama sesi duyduklarını söyleyince olay gizemli bir hal aldı.

Yangının hemen ardından bölgede inceleme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Bilim Dalı Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Osman Demircan’a İstanbul Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özel de katıldı.

Köy sakinlerinin de yardımıyla yanan alanı adım adım gezen bilim adamları, tüm yüzeyi yanmış bir taş buldu. Prof. Dr. Demircan, bulunan taşın her tarafının yanmış olmasının göktaşı olasılığını kuvvetlendirdiğini söyledi.

Meteorların düşmeden önce bin 500 santigrat sıcaklığa ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Demircan, “Bulduğumuz parçanın tüm yüzeyi yanıktı. Normalde toprağa değen kısmının yanık olmaması gerekiyor. Her yanının yanık oluşu göktaşı ihtimalini destekliyor. Bu arada son 15 gündür gece gündüz meteor yağmurunun devam etmesi bu ihtimali güçlendiriyor ancak göktaşı düştüğü yerde bir çukur açar. Biz böyle bir emare bulamadık. Belki de yangını söndürmek için uçaklardan atılan tazyikli sular açılan çukuru kapatmış olabilir. Tabii bir başka ihtimal daha var. Eğer blok halinde düştüyse göktaşı yüzde yüz demir içeriklidir. Bu yüzden de toprağın içine girmiştir ve göremezsiniz ancak metal detektörüyle tespit edilebilir. Bu yüzden bölgede arama çalışmalarını metal detektörüyle sürdürmeyi düşünüyoruz” dedi.

Bulunan taşı da inceleyeceklerini söyleyen Demircan, “Bulduğumuz tüm yüzeyi yanık olan bu mermer görünümlü taşla ilgili laboratuvarlarda analizler yapılacak. Mesela bir mermer taşı hangi sıcaklığa bırakırsak bu hale gelir, ona bakacağız. İçindeki kimyasal oranlarını belirleyeceğiz. Bu da bize yerde olan taşlar ile göktaşlarının kompozisyonu hemen ayıracak. Göktaşı olup olmadığını anlayacağız” diye konuştu.

"GÖKTAŞI OLMA İHTİMALİ VAR"
Astrofizik uzmanı Prof. Dr. Mehmet Emin Özel ise, bölgeye meteor düşmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Meteorlar güneşten ve dünyadan da eski taşlar. O nedenle bunların geçirdiği kimyasal süreçleri anlamak çok önemli. Yani nasıl oldu da dünya gibi bir gezegen ortaya çıktı. Fakat bazıları hala gezegen olmamış, dolaşıyor uzayda. Ara sıra çarpıp dünyaya geliyor. Yaşlarını tayin edebildiğimiz için dünyanın ve güneş sisteminin yaşını bulmanın en kolay yolu. Biliyoruz artık ama tekrar tekrar teyit edeceğiz. Belki yeni bir tarih daha bulacağız. İşte bu yüzden göktaşları önemli. Burada bulduğumuz parçanın göktaşı olma ihtimali var” diye konuştu.

Kaynak: İHA