Ağalık Bedelini İstemesi

EDİRNE - Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, ''Ağanın ağalık bedelini istemesi mümkün değil, ağa parayı ödemezse biz bunu yasal olarak istemek zorundayız, bırakın parayı iade etmeyi, zamanında yani eylül sonuna kadar yatırmazsa dava açmak zorunda kalırız'' dedi.

Sedefçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Güreş Ağası Süleyman Mecek'in ''İsmimin böyle şaibeli bir ortamda anılmasını istemiyorum. Sedefçi, Gürbüz'e verdiği 30 bin lirayı geri istediyse ben de ağalık kemerini iade ediyorum ve yatırdığım ağalık bedelinin hesabıma geri yatırılmasını istiyorum'' açıklamasını medya aracılığıyla duyduğunu ancak bu durumun mümkün olamayacağını söyledi.

Mecek'in ihalaye girerek 807 bin lira bedelle güreş ağalık ihalesini kazandığını hatırlatan Sedefçi, Mecek'in ağalık bedelinin bir kısmını ödediğini geri kalan kısmını da ödemek zorunda olduğunu belirtti.

Ayrıca ağanın bazı sözlerinin Kırkpınar efsanesine yakışmadığını vurgulayan Sedefçi, şunları kaydetti:

''Bu konularda Edirne Belediyesinin bir dahili yoktur, doping testlerini Türkiye Güreş Federasyonu yapmaktadır, Köln'den gelen yazıyla Ali Gürbüz'ün dopingli güreştiği ortaya çıktı. Bundan sonra bizim bizim yapacağımız resmi yazının federasyondan gelmesinin ardından ödül ve kemeri geri istemektir. Gerçekten üzüldüm Ali iyi bir güreşçi, bilmeyerek doping maddesini aldığını düşünüyorum. Yasal boyutta yapacağımız, derecelerde alttakileri üste kaydırmak olacaktır. Ama ağalık kurumu devam ediyor. Kişilerin yaptığı hata Kırkpınar'ın onuruna, şerefine leke düşüremez, şaibe bulaşamaz, şaibe kişiye bulaşır, ağanın 'Kırkpınar'a şaibe karıştı' sözünü düzeltmesini bekliyorum. Güreşçilerin bazılarında şaibe olduğunu testler sonucu olduğunu öğreniyoruz.UNESCO'nun Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren Kırkpınar'a şaibeli demek yakışmaz. Şaibesiz olarak Kırkpınar 6,5 asırdır yapıldı, yapılacaktır.''

-"Ağalık bedelinin iadesi söz konusu değil"

Sedefçi, ağalık bedelinin tamamını yönetmelikte belirtilen tarihe kadar Mecek'in ödemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Ağanın ağalık bedelini istemesi mümkün değil, ağa parayı ödemezse biz bunu yasal olarak istemek zorundayız, bırakın parayı iade etmeyi, zamanında yani eylül sonuna kadar yatırmazsa dava açmak zorunda kalırız. Ağanın duygusal davranmış olarak görüyorum. Bu çözülür, bende üzülürüm tabii ki beklemediğiniz bir şey meydana gelmiş, bende ağanın ifadesinde yanlışlık olduğunu düşünüyorum'' dedi.

-''Herkes işine baksın''

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya'nın eleştirilerini doğru bulmadığını belirten Sedefçi, şöyle devam etti:

''Hamza Yerlikaya'nın işi başka, benim işi başka. Ben Kırkpınar'ı organize eden kurumun başındayım, Kırkpınar Edirnelinin, Edirne Belediyesinin malıdır. Edirne Belediyesi ödülleri veren, emeğini ortaya koyan bir kurumdur. Burada Hamza'dan fazla hak sahibiyim. Ama taşın altına elini koymaz, ben ağabeylik yapmaya çalışıp el uzatıyorum ama elimi itiyor. Burada patron Edirne Belediye Başkanlığıdır. Herkes işine bakacak."

Kaynak: AA