‘Siyasette Başarıya Yürüyenler’ Paneli

Yurt dışındaki Türk kökenli siyasetçiler, Afyonkarahisar Genç Atılımcılar Derneği (AGAD) tarafından düzenlenen ‘Siyasette Başarıya Yürüyenler’ panelinde başarılarının sırlarını anlattı.

‘Siyasette Başarıya Yürüyenler’ Paneli
Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) toplantı salonunda moderatörlüğünü TBMM Başkanlık Müşaviri Cengiz Sağlam’ın yaptığı panelde Belçika’nın Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, Schaebeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, Saint-Josse-Ten-Noode Belediye Meclis Üyesi Derya Bulduk başarı öykülerini anlattı. Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ve davetlilerin takip ettiği panele ilginin az olduğu gözlendi

Açılış konuşmasını yapan Vali Balkanlıoğlu, yıllar önce yurt dışına önce gidenlerin bugün önemli mevkilere geldiklerini belirterek, bunda gurbetçilerin büyük azim ve gayreti olduğunu söyledi.

Vali Balkanlıoğlu, “Brüksel’e 50 yıl önce gidenler, bugün önemli mevkilere geldiler. Orada rızkını kazanmaya gitti vatandaşlarımız. Bu insanların birçoğu sadece Avrupa vesilesiyle memleketinden çıkmış insanlar. Şimdi, Avrupa’da artık patron konumunda insanlar var. İşyerlerinde Belçika’nın yerlisi işçi çalıştırıyorlar. Polis olmuşlar, doktor olmuşlar, memur olmuşlar, müdür olmuşlar. Saygın bir konumdalar. Bunları gördükçe gurur duyuyoruz” diye konuştu.

“GEÇMİŞTE GURBETÇİLER ÇOK EZİLDİ”
Schaebeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse, yurt dışına gittikleri zamanlarda hayatın kendileri için çok zor olduğunu söyleyerek, geçmişte Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı yürütülen ırkçı ve gerici faaliyetlerden bahsetti. Geçmişte aile büyüklerinin kaldıkları ülkelerde çok ezildiklerini, ciddi anlamda sıkıntılar çektiklerini anlatan Köse, “Geçmişi gördükten sonra bütün gurbetçilerde ileriye dönük bir ezilmeme hırsı oluştu ve o hırsta bizi bu günlere, yani başarıya taşıdı. Irkçı düşünceden dolayı bir zamanlar bizlerin yaşadığı yerlerde bulunan ve bizlerin, yani yabancıların alınmadığı sosyal tesisler, başarı ile yürüttüğümüz siyaset sayesinde şimdi bizlere bağlı olarak, bizlerin sorumluluğunda faaliyetlerini yürütüyor” dedi.

“AİLELERİMİZ BİZİ İŞÇİ STATÜSÜNDEN DAHA ÇOK EĞİTİME ODAKLANDIRDILAR”
Saint-Josse-Ten-Noode Belediye Meclis Üyesi Derya Bulduk ise, bugün yurt dışında yaşayan ve özellikle siyasi alanda büyük başarılar sağlayan kuşağının başarısının temelinin geçmişteki aile büyükleri tarafından atıldığına dikkat çekti. Yurt dışına yerleşen ilk gurbetçilerin kısa süre dönmek üzere yurtlarından ayrıldıklarını ancak hiçbir zaman o kısa sürenin tamamlanmadığını ve sürekli orada kaldıklarını ifade eden Bulduk, şunları söyledi:

“Büyüklerimizin birçoğu buradaki eğitimlerini yarıda bırakıp gitmişler. Bizlerde orada doğup büyüdüğümüzde bizlere, ‘Biz sizden hiçbir şey istemiyoruz, sadece eğitiminize önem verin’ dediler. Şimdi önümüzdeki bu başarı tablosuna bakınca ne kadar doğru bir karar verdiklerini ve bizleri nasıl önemli bir konuda güzel yönlendirdiklerini daha iyi anlıyoruz. Ailelerimiz yaptıkları ile bizleri işçi statüsünden eğitim statüsüne odaklayarak harikulade bir şey yaptılar. Bu yüzden her zaman ailelerimize teşekkür ediyoruz.”

Panel, konuşmacıların başarıyı yakalamadaki öykülerini anlatmaları ile devam etti.
Kaynak: İHA