Kentsel Dönüşüme "silahlar Çalışır" Tehdidi

İZMİR - HALİL ŞAHİN - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, kentsel dönüşüm yapılacak bölgelere vatandaşı bilgilendirmek amacıyla giden Müdürlüğe bağlı ekiplerin tehdit edildiğini belirterek, "Arkadaşlarımıza 'Bu evlerin hepsinde silah var, bir daha gelirseniz bunlar çalışır' gibi söylemlerde bulunuluyor" dedi.

Erkan Yaşacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'in kentsel dönüşümüyle ilgili çalışmaları hızlı bir şekilde yürüttüklerini, ilk inşaatların gelecek yıl Karabağlar ilçesinde yapılacağını söyledi.

Vatandaşların dönüşüm hakkında bilgilendirilmesine önem verdiklerini kaydeden Yaşacan, çalışmalar hakkında bilgilenen vatandaşların kentsel dönüşüme daha istekli olduğunu ifade etti.

Yaşacan, harita mühendisi, mimar ve şehircilik uzmanlarından oluşan Müdürlüğe bağlı ekiplerin, kentsel dönüşüm alanı kabul edilen bölgeleri vatandaşı bilgilendirmek için ziyaret ettiğini anlatarak, "Arkadaşlarımız Karabağlar'da çeşitli mahallelere gittiler. Ancak bazı yerlerde aralarında kadın arkadaşlarımızın da olduğu ekibe 'Bir daha buraya gelirseniz bacaklarınızı kırarız' demişler. Değerleme çalışması yapan arkadaşlarımızın makineleri kırıldı, tartaklama olayları oldu. Bu olaylar bizi engelleyemeyecek. Biz insanları ne kadar çok bilgilendirirsek bu tür problemlerle karşılaşmayacağız" diye konuştu.

-"Körüklüyorlar"

Tepkilerin vatandaşın kentsel dönüşümün ne olduğunu bilmemesinden kaynaklandığını ifade eden Yaşacan, "Buraya bir müteahhit gelecek, araziyi ucuza toplayacak, alışveriş merkezleri yapacak, biz kapı dışarı edileceğiz" şeklinde yanlış bir düşünce bulunduğunu söyledi.

Yaşacan, kentsel dönüşüme karşı durmanın İzmir'e yapılan bir kötülük olacağını kaydederek, şunları ifade etti:

"Bunu bazı kesimler de körüklüyor. Bunu destekleyenler siyasi kaygıyla yapıyor. 'Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sizi helak edecek, buraları sizin elinizden alacaklar' diye alttan alttan körüklüyor. Bize en büyük darbe aslında bu. Biz diyoruz ki kentsel dönüşümü ister belediye, ister bakanlık yapsın, biz yapanı desteklemeye hazırız. 'Bu evlerin hepsinde silah var, bir daha gelirseniz bunlar çalışır' gibi söylemlerde bulunuluyor. Biz kimseyi mağdur etmek istemiyoruz ama burası hukuk devleti, kimsenin özgürlüğü diğerlerinin özgürlüğünü kısıtlayacak durumda değil. Konu siyaset üstü tutulmalı."

-"Lamı cimi yok"

Yaşacan, kentsel dönüşümden vazgeçilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek, "Lamı cimi yok, bu yapılacak. İzmir, adam edilmesi gerekiyorsa adam edeceğiz. 'İzmir çok güzel, harika, yaşanabilir kent' diyen yalan söylüyor, en büyük kandırmacadır. Bu kent diğer büyükşehirlerin 15-20 yıl gerisinde" ifadelerini kullandı.

-Geçiçi konut imkanı

Yaşacan, Karabağlar'daki 540 hektarlık kentsel dönüşüm alanında 17 bin konut olduğuna dikkati çekerek, çalışmaların etap etap tamamlanacağını söyledi.

Önceliğin uzlaşmanın yüksek olduğu yerlerde olduğunu aktaran Yaşacan, çalışmaların yapılacağı bölgede ikamet edenlere çalışmalar boyunca ya kira yardımında bulunacaklarını ya da yapacakları rezerv konutların kapısını açacaklarını belirtti.

Yaşacan, Karabağlar'da rezerv konut yapımına gelecek ay başlayacaklarını, çalışmaların yürütüleceği bölgede yaşayanların çalışmalar bitene kadar orada konaklayabileceğini ifade ederek, "Böylece vatandaşın mahallesinden ayrılmasına gerek kalmayacak. Dönüşüm bittiğinde kendi evlerine geri dönecekler. Bu inşaat süresi 18 ayı geçmeyecek" dedi.

Kaynak: AA