Bayramiç 3'üncü Ot Festivali

ÇANAKKALE - Bayramiç ilçesinde, 3'üncü Ot Festivali kapsamında, "En iyi organik yonca üreticisi" yarışması düzenlendi.

Organik yonca üretiminin önemine dikkati çekmek amacıyla, Yahşieli ve Çavuşköy sakinlerince düzenlenen festivalde, Bayramiç-Ezine yolu kenarına kurulan çadırlarda, köylü kadınlarının pişirdikleri lokma ile Ezine peyniri, bölgeden geçen sürücülere ikram edildi.

Festival Komitesi Başkanı Necati Özden, amaçlarının kimyasal madde kullanılmadan üretilen yonca ekimini artırıp, hayvanların doğal beslenmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Yöredeki köylerin geçim kaynaklarından birinin de büyük ve küçükbaş hayvan üretimi olduğunu dile getiren Özden, "Bilindiği gibi Türkiye'nin en lezzetli peyniri Ezine peyniridir. Bu peynirin lezzeti yöremizdeki bitki örtüsünden kaynaklanmaktadır. Üreticilerimiz hayvanlarını doğal ot ve yoncayla beslediği için sütümüz bu kadar değerli. Süt verimi ile yonca ve diğer doğal besin kaynaklarının üretimini artırmak için böyle bir etkinlik yaptık" diye konuştu.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise Kazdağları'nın nimetleri ve bereketinin saymakla bitmeyeceğini ifade ederek, "Hayvancılık sektörü zor günler geçiriyor. Girdi maliyetlerinin düşürülmesinde bu organizasyon önemli. Üreticinin kendi yemini üretmesi özendirici. Kendi yemimizi kendimiz üreteceğiz. İthalata son vermeliyiz. Hem üreteceğiz hem tüketeceğiz" dedi.

Konuşmaların ardından düzenlenen "En iyi organik yonca üreticisi" yarışmasında birinciliği Mustafa Öztürk, ikinciliği Veli Topçu, üçüncülüğü Engin Çetin kazandı. Dereceye giren üreticilere ödül olarak yonca tohumu ve gübre verildi.

Kaynak: AA