Ağrı Dağı'na Tırmanırken Düşen Dağcı

AĞRI - Ağrı Dağı'na tırmanış yaparken 4 gün önce düşerek yaralanan Çek asıllı Thomas Bravek'e ilk olarak Kimse Yok Mu Derneği ASYA Arama Kurtarma ekibinin müdahale ettiği bildirildi.

ASYA Arama Kurtarma ekibi lideri İsmail Büyükay, yaptığı yazılı açıklamada, eğitim amacıyla tırmanış yapmak için Ağrı Dağı'na geldiklerini ifade ederek, olay sırasında dağın 4 bin 200 metresinde buzlanma nedeniyle bir turistin düştüğü haberini aldıklarını ve ekiple yaralıyı kurtarmak için seferber olduklarını belirtti.

Olay yerine gittiklerinde yaralı için hemen ambulans helikopter çağrısı yaptıklarını ifade eden Büyükay, şunları kaydetti:

"ASYA Arama Kurtarma ekibi olarak, Ağrı Dağı'na eğitim amaçlı tırmanış için gelmiştik. 4 bin 200 metredeyken bir turistin buzlanmadan dolayı düştüğünü öğrendik. Hemen kazazedenin olduğu bölgeye 15 dakika içinde intikal ettik. Burada ilk müdahaleyi yaptık ancak helikopterin iniş yapabileceği bir konumda değildi. Bacağında kırık ve açık yaralar mevcuttu ayrıca başından ciddi bir darbe almıştı ve travma halindeydi. Acil tıbbi müdahalesini yaptıktan sonra seyyar bir sedye oluşturduk. En büyük sıkıntımız bölgenin aşırı sarp olmasıydı. Çünkü kazazedeyi metrelerce taşımak zorundaydık. Bu süre zarfında helikopterin iniş yapabilmesi için ekipçe 4 bin 200 metrede iniş pisti oluşturduk. Ancak ağır hava koşulları nedeniyle ambulans helikopter iniş yapamadı. Helikopterin emniyetli bir iniş yapabilmesi için Bravek'in 3 bin 700 metreye indirilmesi gerekmekteydi."

Çok zorlu ve sarp bir alandan yapılacak iniş için ASYA ekibi tarafından çadır direklerinden ve tırmanışta kullandıkları iplerden sedye yaptıklarını vurgulayan Büyükay, açıklamasında, "120 kilo ağırlığındaki Bravek'i, oluşturduğumuz sedye ile 3 bin 700 metreye indirdik. Maalesef indirilen yerde de helikopter inişi için güvenli bir alan yoktu ekip tekrar kayaları temizleyerek helikopterin güvenli bir iniş yapabileceği pisti oluşturdu. Sonunda uygun ortam oluşturuldu ve kazazede turist ambulans helikopterle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. ASYA ekibi olarak, Bravek'i hastanede ziyaret ettiğimizde bize teşekkür etti ve minnettar olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA