Siirt İçin Tanıtım Atağı

Çözüm sürecinin beraberinde getirdiği huzur ortamında Siirt'in tarihi ve kültürel potansiyelinin gün ışığına çıkarılarak kapsamlı şekilde tanıtımının yapılması için valilikçe çalışma başlatıldı.

Siirt Valisi Ahmet Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin tanıtımı için başlattıkları çalışmada çözüm sürecinin büyük katkı sağladığını belirtti.

Siirt'in bölgenin en huzurlu ve güvenli illerinden biri olduğunu vurgulayan Aydın, çözüm süreci ile daha önce vatandaşlarca yaşanan kaygıların da sona ermeye başladığını kaydetti.

-"Siirt dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri"

Vali Aydın, yürütecekleri tanıtım çalışmaları ile bölgede Adıyaman'dan başlayıp Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin ve Hasankeyf üzerinden Van'a doğru gerçekleşen turizm hareketine Siirt'i de dahil etmek istediklerine dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Büyük bir tanıtım atağına geçtik. Gerçekleştirilen son kazılarla Siirt'in tarihinin, günümüzden 13 bin yıl öncesine dayandığına dair bulgulara rastlandı. Bu açıdan bakıldığında Siirt dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri. Dünyanın nehir üzerinde kurulan ilk limanı Kurtalan ilçemizdeki Çattepe köyünde bulunuyor. Yapılan kazılarla bu tarihi liman ortaya çıkarıldı. Siirt bu zengin tarihinin yanında dünyaya damgasını vuran Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarının kesiştiği bir noktada olması nedeniyle de çok zengin bir kültüre sahip. Veysel Karani Hazretleri, Hazreti Ali'nin oğlu Muhammed Bin Hanife, Abdurrahman Bin Avf Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretleri, İsmail Fakirullah, Sultan Memduh ve daha nice din ve bilim adamının türbeleri Siirt'in bu alandaki yerini belirleyici birer zenginliktir. Sayısız türbe han, kale, cami ve konağın varlığı da bir başka zenginliğimizi oluşturuyor. Ülkemiz ve dünya toplumlarının dikkatine sunacağımız birçok zenginliğimiz var. İbrahim Hakkı Hazretlerinin her yıl 21 Mart ve 23 Eylül'de doğan güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretlerinin türbesinin başucuna doğmasını sağlayan ışık hadisesi bile başlı başına gelip görmeye değer bir zenginliktir. Bu önemli hadisenin bir minyatürünü İstanbul Miniatürk'te sergileyeceğiz."

-Çözüm süreci ile güven sorununu aşıyoruz"

Adına türküler söylenen, Botan Çayı ve Botan Vadisi'nin de Siirt'te bulunduğunu anlatan Vali Aydın, bir süre önce Asurlulardan kalma 3 bin 500 yıllık akabe yolunda yürüyüş, Botan Çayı'nda da rafting gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Vali Aydın, ilde yamaç paraşütü çalışmalarının da olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu zenginliklerimizi tanıtacağız. Her ne kadar Siirt bölgenin en güvenli ve huzurlu illerinden birisi olsa da yakın bir zamana kadar etkili olan olaylar nedeniyle yaptığımız tanıtım çalışmalarından istediğimiz sonucu alamıyorduk. Ancak çözüm süreci ile güven sorununu aşıyoruz. İnsanların bilinçaltındaki algı değişmeye başladı.

Bölgeye ilgi arttı. İlimizi ziyaret eden hatta yatırım yapmak isteyenlerin sayısında artış var. Biz de bu uygun ortamdan istifade ederek tanıtım atağına geçtik. Kürtçe, Arapça Türkçe ve İngilizce tanıtım kitapları yayınladık. Bu ayın sonunda da İstanbul Feshane'de dev bir organizasyonla 'Siirt Günleri' etkinliği düzenleyeceğiz. Bu etkinlikte doğal güzelliklerimizin yanı sıra, yöresel ürünlerimiz, yemeklerimiz, yerel müziğimiz ve edebiyatımızdan da örnekler sunarak kentimizi her yönüyle tanıtmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda düzenleyeceğimiz yatırım zirvesi ile Siirt'in yatırım potansiyelini de masaya yatıracağız. Eylül ayında da çok geniş kapsamlı Tillo günlerini Siirt'te gerçekleştireceğiz. İlin tanıtımı için her fırsatı kullanacağız. Çünkü özellikle inanç ve doğa turizmi Siirt'in kalkınmasında lokomotif rol üstlenecek."

Aydın, tüm Siirtliler ile Siirt'e gönül verenleri bu tanıtım atağına katkıda bulunmaları için 29 Ağustos-1 Eylül'de Feshane'de gerçekleştirilecek, "Siirt Günleri" etkinliğine davet etti.

Kaynak: AA