Suriye'ye İnsani Yardım

MARDİN - BDP'li bazı belediyelerce Suriye'ye gönderilmek üzere toplanılan yardımlar Kızıltepe ilçesi Şenyurt beldesindeki sınır hattında bekletiliyor.

Diyarbakır, Mardin, Ağrı ve Van il ve ilçe belediyelerin topladığı 12 kamyon ilaç ve kuru gıda malzemeleri Şenyurt beldesindeki sınırdan Suriye'nin Derbesiye kentine gönderilmek üzere bekletiliyor.

Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki katliamları nefretle kınadıklarını söyledi.

Suriye'de insanlık dışı uygulamaların yaşandığını belirten Tuğluk, şöyle konuştu:

"Biz Kürtler olarak kesinlikle Rojava devrimine sahip çıkacağız. Rojava devriminin yanında olacağız. Katliam politikalarına karşı halkın meşru direnişini de destekliyoruz. Bu alçakça saldırılar Kürt halkının onuru özgürlük mücadelesinden vazgeçiremeyecektir. Rojava'nın özgürlüğü Türkiye'nin özgürlüğüdür."

12 kamyon temel ihtiyaç yardımlarını toplayarak sınıra geldiklerini ifade eden Tuğluk şunları söyledi:

"Biliyorsunuz bir savaş yaşanıyor. Orada sadece askeri saldırılar yok. Kapıların kapalı olması nedeniyle ihtiyaçları karşılayamama söz konusu. Açlık durumu söz konusu. Orada savaştan dolayı yaralanan veya hastaların tedavisi ile ilgili çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Özellikle kadın belediye başkanları olarak seçilmişler bu dayanışmayı göstermek için temel ihtiyaçları, çocuk bezi kadın ihtiyaçları, tıbbi ilaç ve kuru gıdadan oluşan 12 kamyon ile sınıra geldik. Yetkililer ile görüşmeler yaptık. Valilik, Bakanlıklar ve Beşir Atalay ile görüştük. Bize en son verilen bilgi yarım saat içerisinde bu malzemeler kontrolden geçtikten sonra geçişlerine izin verileceği söz konusuydu."

Yaşananların çözüm sürecine uygun olmadığını ileri süren Tuğluk "Biz bir çözüm sürecinin içerisindeyiz. Ama yanı başımızda Kürtler zulüm altında. Çok ciddi sıkıntılar yaşarken buradan yardım ve dayanışmaların gönderilmesine bürokratik nedenlerden dolayı izin verilmiyor. Devletin bu Kürt karşıtı politikalardan vazgeçmesi lazım. Bu kapıların açılması gerçekten bir rahatlatma yaşatacaktır. En azından bir dayanışmayı ifade eden bu tür yardımların geçişi için kapıların açılması lazım"diye konuştu.

Tuğluk, yardımların gidinceye kadar sınırda bekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan Şenyurt sınır kapısının 1987 yılından itibaren geçişlere kapalı olduğu belirtildi.

Kaynak: AA