Enerjide Tasarruf Tedbirlerinin Alınması

TEKİRDAĞ - Trakya Elektirik Dağıtım AŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Erdoğan, "Elektirik Piyasası Kanunu'na dayalı olarak Aydınlatma Yönetmeliği genelgesiyle belediyeler başta olmak üzere vatandaşlar ve ilgili kurumlar artık her noktada her yerde gerekli gereksiz aydınlatma isteyemeyecek" dedi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Elektirik Piyasası Kanunu'na dayanarak hazırlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği'nin çıktığını hatırlatarak, buna göre dağıtım şirketinin, dağıtım bölgesindeki yerleşim yerlerinde bulunan otoyol ve özelleşmiş erişim kontrolleri, karayolları hariç kamunun genel kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, köprü, meydan ve yaya geçidi aydınlatmasında ve bunlara ait gerekli aydınlatma ölçüm ve sistemlerinin test edilmesi ve işletilmesinden sorumlu olduğunun belirtildiğini kaydetti.

Yeni yönetmeliğin dağıtım şirketinin şehirlerdeki sokaklar, caddeler, bulvarlar ve uygun görülen yerlerin aydınlatılmasını kapsadığını ifade eden Erdoğan, bugüne kadarki mevcut yönetmelikte genel aydınlatmanın bütün ödemelerin hazine tarafından yapıldığını ifade etti.

Erdoğan, yeni yönetmelikte ödemelerin büyük şehirlerde bütün genel aydınlatmaya dahil genel tüketimlerin yüzde 10'una, büyükşehir belediyelerinin yüzde 5'e kadar olanını da diğer belediyelerin ödeyeceğini ifade etti.

Yeni yönetmelikle ilgili yapılması gereken birçok altyapı çalışmasının olduğunu aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Elektirik Piyasası Kanunu'na dayalı olarak Aydınlatma Yönetmeliği genelgesiyle belediyeler başta olmak üzere vatandaşlar ve ilgili kurumlar artık her noktada her yerde gerekli gereksiz aydınlatma isteyemeyecek. Bu güne kadar bütün belediyeler, vatandaşlar, ilgili kuruluştan her noktada, her yerde gerekli gereksiz aydınlatma istiyordu. Bu da enerjiyi verimli kullanmaya engel oluyordu. Artık saat 02.00'den sonra yüzde 50 voltajların düşürülmesi şeklinde bu aydınlatmalar yapılacak. Artık belediyeler de para verdiği için bu konuda daha hassas davranıp, gerekli yerlerdeki aydınlatmaları bizden isteyecek gereksiz yerlerde aydınlatma istemeyecek."

Erdoğan, yeni yönetmeliğin uygulanabilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu dile getirerek, "Şehirlerde valilerin öncülüğünde kurulacak komisyonlarda aydınlatılması gereken yerler tespit edilecek ve aydınlatılacak. Yoksa bunlar tek bizim vereceğimiz kararlar değil" dedi.

Kaynak: AA