Mahyalar Asıldı

ESKİŞEHİR - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Ramazan ayını temsil eden mahyalar, asılma işlemlerinin tamamlanmasıyla, bugünden itibaren, akşam ve imsak vakitleri arasında camileri aydınlatmayı bekliyor.

Eskişehir Reşadiye Camisi'nde de bakımları yapılan mahyalar, metrelerce yükseklikteki minarelere ustalar tarafından tek tek yapılan kontrollerin ardından, asıldı.

Eskişehir'in tek mahya ustası Ahmet Namık Akdoğan, Reşadiye Camisi'nde mahya asma çalışmaları sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 300 ampulluk çalışmanın tamamlandığını belirtti.

Akdoğan, "Camimizin iki minaresinin arasında asılacak gerdanlığımızı hazırlamıştık. 300 ampülle hazırlamış olduğumuz mahyamızın dizim işlemi bitti. Bugün de iki minare arasına germe işlemini tamamlıyoruz. Yaklaşık 3 saat sürecek bir çalışma, 'Helal Kazanç Allah'ın Emri' ifadesi Eskişehir'in görseline, akşam ezanıyla birlikte sunulacak" diye konuştu.

Mahya geleneği hakkında da bilgi veren Akdoğan, insanların mahyaların yanmasıyla birlikte oruçlarını açıp, imsak vaktinde mahyaların sönmesiyle tekrar oruca başladıklarını anlattı.

Mahya asma işleminin oldukça meşaketli olduğuna dikkati çeken Akdoğan, mahyaların üzerindeki her bir ampulun asılma işlemi sırasında yeniden kontrol edildiğini kaydederek, 30 gün boyunca yaşanabilecek arızalara karşı, tasarruflu ve daha dayanıklı olan halojen ampüllerle önlem aldıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA