İşitme Engellilerin Tüplü Dalış Heyecanı

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Topluluğu iş birliğiyle, işitme engelliler hayatlarında ilk kez tüplü dalış heyecanı yaşadı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 30 Ekim-03 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleşecek ENGELSİZ İZMİR 2013 Kongresi öncesinde paneller, seminerler, çalıştaylar, çeşitli sportif ve sosyal etkinliklerle kongre hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaç doğrultusunda DEÜ Sualtı Topluluğu ile iş birliği yaparak, işitme engellilere yönelik sualtı tüplü dalış eğitimi düzenledi.

DEÜ Yüzme Havuzu'ndaki etkinliğe katılan işitme engelliler, su altında işaret diliyle gerçekleşen eğitimde hiç zorluk çekmedi. Üniversite öğrencisi eğitmenlerinin komutlarını eksiksiz yerine getiren işitme engelliler, günlük yaşamlarında da zaten işaret diliyle anlaştıklarını belirterek, bu nedenle su altındaki eğitimin kendilerini zorlamadığını ifade etti.

-Suyun altında engel yok

DEÜ Sualtı Topluluğu Proje Sorumlusu Ufuk Akoğuz, su altındayken engellerin ortadan kalktığını belirterek, şunları kaydetti:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bu projeyi yapmaya karar verdiğimiz zaman işitme engellilerin dalış etkinlikleri sırasında iletişim sorunu olmayacağını düşündük. Çünkü su altında iletişim kurmak için sadece el işaretlerini kullanıyoruz. Aynı zamanda karada hareket edenler iki boyutta gidiş-geliş ve dönme hareketlerini yaparken, suda gidiş-geliş, sola-sağa, yukarı-aşağı ve üç eksenli dönüş hareketi var. Bu sayede de su altında bir engelsizlik söz konusu."

Eğitime katılan işitme engelli Hüseyin Aksoy ise Kent Konseyi eğitmeni Ayşe Gürbulak'ın tercümanlığında duygularını şöyle ifade etti:

"Buraya arkadaşlarımla beraber geldik. Değişik bir heyecan oldu bizim için. Bize böyle bir imkan tanıdığı için Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ederim. Suyun altında olmak çok güzel bir duygu. Önce eğitmenlerle bize ne yapacağımızı anlattılar. Suyun altında zaten işaretle anlaştığımız için zorluk çekmedik."

Kaynak: AA