Evcil Hayvan Alacaklara Bakım Uyarısı

MERSİN - KEREM KOCALAR - Okulların tatile girmesiyle çocuklarını mutlu etmek isteyen bazı ailelerin satın aldığı hayvanları bir süre sonra sokağa terk ettiği, bu hayvanların travma yaşadığı bildirildi.

İçel Hayvan Dostları Derneği Başkanı Nilgün Derviş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada evcil hayvanlara önem verildiğini ancak Türkiye'de hayvan hakları konusunda kişilerin yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Bu yüzden birçok kişinin hayvan hakları ihlali nedeniyle bazı hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalabildiğini, özellikle son dönemde sokağa terk edilen evcil hayvan sayısının arttığını gözlemlediklerini belirten Derviş, şunları kaydetti:

"Okulların tatile girmesiyle evcil hayvan satışlarında artış olduğunu ve birkaç hafta sonra bu hayvanların sokağa terk edildiğini gözlemliyoruz. Bunun temel nedeniyse üzerinde çok fazla düşünmeden sadece çocuğunu mutlu etmek isteyen ailelerin pet shoplara gitmesidir. Çünkü bazı ailelerin çocuğuna karne hediyesi olarak kedi, köpek aldığına şahit olduk ancak bu çok yanlış. Bu davranış, bir hayvanın geleceğini etkiliyor."

Evde yaşamaya alışan hayvanların sokakta zorluk çektiğini anlatan Derviş, şöyle devam etti:

"Sokakta yaşayan kedi veya köpek, günlük ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilir ama evde beslenip, sonra sokağa bırakın hayvan için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çünkü sokağa terk edilen özellikle köpeklerin travma yaşadığını gözlemledik. Sürekli oyun oynayan, sahibiyle mutlu yaşayan bir köpeğin sokağa atılması halinde mutsuzluk, yemek yememe, halsizlik ve insanlardan uzak durma gibi davranışlarına şahit oluyoruz. Bu yüzden hayvan satın alırken bir kez daha düşünmekte fayda var."

Evcil hayvan almak isteyenlere, önce evinde hayvan besleyen birinden bilgi almasını tavsiye eden Derviş, şu önerilerde bulundu:

"Evcil hayvana bakmak oldukça zahmetli bir iş. Bir çocuğa bakmak ne kadar zorsa, hayvan beslemek de o kadar zor. O yüzden evcil hayvan sahibi olmadan bir kez daha bu sorumluluğu alıp, alamayacağınızı düşünün. Her gün onlarca hayvan, darp ve kaza gibi nedenlerle derneğimize getiriliyor. Eminim ki elimize ulaşan minik dostlarımızdan daha fazlası ölüyor. Bir kısmı ise trafik kazasında yaralanıyor ve insanların duyarsızlığından bir köşede ölüyor. Günümüzde pet shopa giden bir kişi, beğendiği hayvanın parasını ödeyip satın alıyor. Bu konuda yeni yasal düzenlemeye gidilmeli."

Kaynak: AA