Mısır'daki Darbe

İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şubesi Başkanı Servet Akbudak, “Mısır’da sorunlarını barışçıl demokratik yöntemlerle çözmelerini belirtmek istiyoruz” dedi.

Mısır'daki Darbe
Dernek binasında yaptığı basın açıklamasında Mısır’daki darbeyi kınayan İHD Malatya Şubesi Başkanı Servet Akbudak, “İnsan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları olarak, bizler halkların demokrasi ve özgürlük istemlerinin ve bu uğurda verdikleri mücadelenin kesintisiz olduğunu düşünüyoruz. Diktatörlerin devrilmesi ve seçimler yoluyla iktidara gelen yeni yönetimlerin emperyalist ülkelerle geliştirdikleri işbirliğinin sonuç vermeyeceği ve halkların aleyhine döneceği bilinen bir gerçeklikti. Nitekim Mısır’da, halkın geniş kesiminin onaylamadığı ve seçime katılma oranının yüzde 50’inin altında kalarak kabul edilen Anayasanın demokrasi ve insan hakları sorununu çözmediği anlaşılmasına rağmen, iktidarda bulunanların bunda ısrar etmesi Mısır halkının tepkisini çekmiştir” ifadelerini kullandı.

“Anayasa referandumundan bu yana, Mısır halkının sürekli demokrasi, insan hakları, ekonomik refah ve reform beklentileri siyasal iktidar tarafından ötelenmiş, kendi siyasal önceliklerini dayatmaları Mısır’ı bir iç karmaşaya sürüklemiştir” diyen İHD Şube Başkanı Akbudak, “Mısır’da demokrasi ve insan hakları ekseninde çözüm bulunması mümkün iken, emperyalist güçlerin onayıyla bu durumu fırsat bilip askeri darbe yapılmasını kınıyor ve lanetliyoruz. Askeri darbeler demokrasi ve insan haklarının ölümü demektir. Hangi gerekçeyle olursa olsun askeri darbelerin yapılması kabul edilemez” diye konuştu.

“İç çatışma, şiddet ve ölümlerin başladığı Mısır’da, tüm tarafların derhal aynı sorumlulukla hareket ederek, şiddetten vazgeçmelerini, sorunlarını barışçıl demokratik yöntemlerle çözmelerini belirtmek istiyoruz” diyen Akbudak, açıklamasını şöyle tamamladı:
“İnsan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları olarak, gerek ülkemizde gerekse de bölgemizde kendi çıkarından başka hiçbir değer taşımayan emperyalist güçlerin işbirliğiyle anti demokratik yönetimlerin iş başına getirilmesine karşı olduğumuzu ve ne pahasına olursa olsun demokrasi ve insan haklarından taviz verilemeyeceğini belirtmek isteriz.“
Kaynak: İHA