Mersin Turizmde Kabuğuna Sığmıyor

MERSİN - ALİ GÜRELİ - Geçen yıl 530 bin turisti ağırlayan ve bu yıl hedefini 600 bin olarak belirleyen İçel, 3 ayla sınırlı turizm dönemini tüm yıla yaymayı hedefliyor.

İçel Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin doğal güzellikleri, olağanüstü denizi ve kumu, tarihten günümüze ayakta kalan tarihi eserleri, limanı, müzeleri ve ören yerleri ile dikkat çektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli ve belediye ruhsatlı otellerin 14 bin yatak kapasiteli olduğunu belirten Olcar, yeni yatırımlarla bunun artırılması gerektiğini vurguladı.

Olcar, 2007'de 85 bin turisti ağırlayan İçel'in bu sayıyı ilerleyen yıllarda 270 binlere çıkardığını, 2011'de 500 bin, geçen yıl da 530 bine ulaştığını ifade ederek, "Bu yıl hedefimiz 600 bin. İçel, Türkiye perspektifinde her geçen yıl turizm sektöründeki hareketliliğini Suriye'de yaşanan olumsuzluklara rağmen turist sayısını artırıyor. Ancak bu bizim için yeterli değil. Yılın sadece 3 ayı deniz, güneş ve kumla sınırlı olan turizm hareketliliği bize yeterli gelmiyor" dedi.

Yöre turizmini, denizin yanı sıra, kruvaziyer, kongre, inanç, kuş gözlem ve Akdeniz Oyunları için yapılan tesisleri değerlendirerek tüm yıla yayılması gerektiğine işaret eden Olcar, şöyle konuştu:

"Tarsus ilçesinden Anamur'a olağanüstü kıyı şeridine sahip İçel'in sektörde hak ettiği yere ulaşması için öncelikle yetersiz yatak sayısının artırılması ve gerekli tanıtım çalışmalarının yapılması gerekir. 2009'da 7 bin olan kıyılardaki yatak kapasitesi müteşebbislerin çalışmasıyla 14 bine çıktı ama bu az. Antalya Belek'de sadece 46 bin yatak varken bizde bu kadar olması sıkıntımızı anlatmaya yeter."

-Ulaşım faktörü

Olcar, diğer önemli bir konunun da ulaşım olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin şehir merkezleri birbirine en uzak komşu illeri olarak bilinen İçel ve Antalya arasındaki Akdeniz Sahil Yolu projesi ve Çukurova Havalimanı'nın da tamamlanmasını istedi.

Platform olarak bir havayolu şirketi ile direkt uçuşlar konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Olcar, "Bora Jet ile yaptığımız anlaşma gereği 27 Haziran'dan itibaren Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Bursa, Bodrum ve Dalaman ile Adana arasında direkt uçak seferleri başlatıldı. Kışın buna Sivas, Samsun ve Malatya eklenecek. Turizmde ulaşım önemli faktör. Turizmcimler olarak üzerimize düşen görevi yaptık" diye konuştu.

Kaynak: AA