Expo Konseyi Toplantısı

ANTALYA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, EXPO 2016 Antalya'nın bir Türkiye projesi olduğunu belirterek, "İlgili tüm kurumlar, kuruluşlar ve biz, bütün gücümüzle, Türkiye'ye ait olan bu projeyi destekleyip, başarılı bir şekilde Türkiye'nin alnının akıyla etkinliği gerçekleştirmesi için çaba sarf edeceğiz" dedi.

Bakan Eker, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk başkanlığında Antalya'daki bir otelde düzenlenen EXPO Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeğinin "Şakayık" çiçeği olarak belirlendiğini söyleyerek, EXPO 2016 Antalya hakkında bilgi verdi.

Kasım 2012'de yayımlanan kanunun ardından kurumsallaşma sürecine girildiğini ve EXPO 2016 Antalya Ajansı'nın kurulduğunu söyleyen Eker, EXPO toplantılarının düzenli olarak gerçekleştirildiğini, geçen hafta Ankara'da 7'inci EXPO Yönetim Kurulu toplantısının yapıldığını, bugün yapılan EXPO Konseyi toplantısının da 3'üncü olduğunu kaydetti.

EXPO Konseyi'nin 54 üyeden oluşan ve yerel dinamiklerin yer aldığı bir konsey olduğunu ifade eden Eker, "Konseyin bize yol göstermesi ve ışık tutması açısından önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

EXPO alanın belirlendiğini ve burada altyapı çalışmalarının başladığını hatırlatan Bakan Eker, ulaşım, enerji ve su temini çalışmalarının sürdüğünü, altyapı ile ilgili çalışmaların zamanında bitirilmesi için ilgili tüm bakanlıkların ellerinden gelen gayreti gösterdiğini dile getirdi.

-EXPO 2016 bir Türkiye projesi

EXPO 2016'nın Antalya'da yapılacak bir Türkiye projesi olduğunu belirten Mehmet Mehdi Eker, şöyle konuştu:

"EXPO 2016 Antalya bir Türkiye projesidir. Biz meseleye bu açıdan bakıyoruz. Türkiye'nin yakın yıllarda birçok uluslarası organizasyonlarda tecrübesi oldu. Ama 160 yıllık EXPO tarihinde ilk defa Türkiye böyle bir tecrübeye sahip olacak. O nedenle bu bizim için çok önemli. Benim açımdan da son derece önemli, çünkü bunun sorumluluğunu taşıyorum. İlgili tüm kurumlar, kuruluşlar ve biz, bütün gücümüzle, Türkiye'ye ait olan bu projeyi destekleyip, başarılı bir şekilde Türkiye'nin alnının akıyla etkinliği gerçekleştirmesi için çaba sarf edeceğiz. Bu bir parti projesi değil, bu bir siyasi proje değil, bütün Türk milletinin projesidir. Biz meseleye bu bilinçle yaklaşıyoruz, her türlü yapıcı destek ve öneriye açık olduğumuzu da ifade etmek istiyorum."

Eker, altyapı çalışmalarının yanı sıra ağaçlandırma ve tanıtım faaliyetlerinin de yapılacağını bildirdi. EXPO 2016'nın temasının "çiçek ve çocuk" olduğunu anımsatan Eker, "Çocuk insanlığının geleceği ve umududur. Çiçek ise insanı diğer canlılardan ayıran, estetik alana tekabül eden bir unsurdur. Çocuğun ve çiçeğin birlikte ele alındığı EXPO'da Türkiye'nin biyoçeşitliğinin Antalya üzerinden tanıtılması son derece önemlidir" dedi.

-Antalya Valisi Öztürk

EXPO Konseyi Başkanı ve Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de siyasetiyle, sivil toplumuyla ve halkıyla herkesin bu önemli organizasyonda sorumluluk sahibi olması gerektiğini kaydetti.

EXPO'ya yaklaşık 2,5 yıllık bir süre kaldığını hatırlatan Öztürk, bu süre zarfında tüm çalışmaları başarılı bir şekilde tamamlayıp başarılı bir organizasyona imza atmak istediklerine dikkati çekti.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise EXPO 2016'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en büyük organizasyon olduğunu anlattı. Organizasyonun başarıyla gerçekleştirilmesi için herkese büyük sorumluluk düştüğünü dile getiren Akaydın, yönetim kurulu olarak son derece uyumlu ve dayanışma içinde çalıştıklarını, herkesin sorumluluğunun farkında olduğunu söyledi.

Akaydın, "Zaman ve bütçe yönünden zorlayacak bir takım unsurlar olmasına rağmen 2016 Mart ayında bu işin sonuna geleceğiz. Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda önemli de bir finansör kuruluş olarak sorumluluklarının farkındadır ve gerekeni yapmaktadır" diye konuştu.

Kaynak: AA