Bm Özel Temsilcisi Zerrougui, Kilis'te

KİLİS - BM Genel Sekreterinin Çocuklar ve Silahlı Çatışmalardan Sorumlu Özel Temsilcisi Leila Zerrougui, Türkiye'ye sığınan Suriyelilere ilişkin, "Burada gördüğüm kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Suriyeli sığınmacılara çok güzel şekilde desteğini veriyor, tüm olanakları sunmuş durumda" dedi.

Zerrougui, beraberindeki BM Genel Sekreterliği, UNICEF ve UNHCR'de görevli Alec Wargo, Rosalie Azar, Stephanie Marie-Eve Anne Tremblay, Ayman Abulaban, Celine Giulani, John Andrew Young ve Robin Ellis'ten oluşan heyetle, Kilis'in Elbeyli ilçesindeki geçici barınma merkezini ziyaret etti.

Burada, Dışişleri Bakanlığı Daire Başkanı ve Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kamplardan sorumlu Suphi Atan ve Vali Yardımcısı Ahmet Karatepe'den bilgi alan Zerrougui, daha sonra konteyner kente geçti. Sağlık merkezini de gezen Zerrougui, yakınlarını kaybeden bazı Suriyeli çocuklarla özel olarak görüştü.

Zerrougui, merkezden ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, kendisini davet eden Türk Hükümeti'ne teşekkür etti.

Suriyeli sığınmacıları koruma altına aldıkları ve yaptıkları yardımlar için Türk Hükümeti'ne teşekkür eden Zerrougui, şöyle devam etti:

"Bugün ziyaretimin ilk kısmını tamamladım. İkinci kısmını da diğer kampları ziyaret ederek gerçekleştireceğim. Aynı zamanda bölgedeki Suriye krizinden etkilenenlerin bulunduğu diğer ülkeleri de gezdikten sonra değerlendirmeleri tamamlayacağım. Burada gördüğüm kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Suriyeli sığınmacılara desteğini çok güzel şekilde veriyor, tüm olanakları sunmuş durumda"

-"Çağrımı yineleyeceğim"

Türkiye'ye gelmeden önce Ürdün ve Irak'ı da ziyaret ettiğini hatırlatan Zerrougui, Türkiye'nin ardından Lübnan ve Suriye'ye gideceğini ifade etti.

Bölgeye daha önce de geldiğini anımsatan Zerrougui, şunları kaydetti:

"Bölgedeki görüşlerimi tekrar ileteceğim. Döndükten sonra BM Güvenlik Konseyi Güvenlik Kurulu ve İnsan Hakları Kurulu'na bütün bu görüşlerimi ileteceğim. Aynı görüşlerimi haziranda Güvenlik Konseyi'nde iletmiştim. Çağrım bu krizin bitmesi konusunda gücü olan herkesin dahil olması. Böylelikle bunun sonlandırılması için çalışmaların devam etmesi. Çünkü benim sorunum aynı zamanda savaşın özellikle çocuklar üzerindeki etkilerinin bir an önce durdurulması ve azaltılması. Bu konudaki çağrımı yineleyeceğim."

Kaynak: AA