Aşıklar Yarıştı

Yıldırım Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen 9. Uluslararası Türkiye Aşıklar ve Şairler Şöleni başladı.

Aşıklar Yarıştı
Barış Manço Kültür Merkezi'ndeki açılış törenine Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Kültür Bakanlığı’ndan Prof. Dr. Nail Tan, Fırat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Esma Şimşek ile çok sayıda aşık ve şair katıldı.

Şair ve aşıkları buluşturan şölene 9. kez ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Başkan Keskin, "Yıldırım Belediyesi olarak Uluslararası Aşıklar ve Şairler Şöleni'ni 9 yıldır yapıyoruz. Şiir, sözün özüdür. O lezzeti hep birlikte yaşamak ve Türkçe’mizi güzelleştirmek adına bu programları yapmayı uygun görüyoruz. Tek başımıza bunu yapmadık. El ele, gönül gönül gönüle vererek birlikte düzenledik. Maksadımız yok olmaya yüz tutan bir geleneği yaşatmak. 10 ülkeden ve Türkiye’nin farklı bölgesinden finale kalan aşık ve şairler bu şölene katıldı.

Yıldırım, finalistlerin yarışacağı bir meydan olacak. 3 dalda aşıklarımız, 2 dalda da şairlerimiz ter dökecek. Yarışmacılarımıza başarılar diliyorum" dedi.

Aşık kültürünün yaşatılmasında büyük çaba gösteren ve bu yarışmayı 40 yıl Konya’da düzenleyen Feyzi Halıcı’nın sağlık problemleri yüzünden bu yılki şölene katılamadığını belirten Keskin, bu geleneği yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Fahri Bilim Doktoru Şeref Taşlıova, milletlerin ayakta kalması için kültürlerine sahip çıkmalarının çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak, UNESCO sözleşmesinde Cumhuriyetin 100’ncü yılı olan 2023 yılında Aşıklar Olimpiyatı düzenlenmesi ile ilgili madde bulunduğunu, bunun için herkesin gerekli çabayı göstermesi gerektiğini söyledi.

Aşık ve şairlik geleneğinin yaşatılmasında büyük emek veren Abdullah Satoğlu ise Başkan Keskin’e teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Türkiye, Azerbaycan, Irak Kerkük, Gagavuz başta olmak üzere toplam 10 ülkeden toplam 48 şair ve aşık kendini tanıttı. Daha sonra aşık ve şairler sahneye çıkarak yarışmada dereceye girebilmek için hünerlerini sergiledi. Yarışmada, aşıklar türkü, atışma, lebdeğmez dalında, şairler ise şiir yazma ve okuma dalında yarışacak. Sanat için yarışan aşık ve şairlerden dereceye girenler ödül gecesinde açıklanacak.
Kaynak: İHA