Ak Parti Samsun Milletvekili Demir Açıklaması

SAMSUN - AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, "Mısır'da yapılan, Taksim'de ise yapılmaya çalışılan demokrasiye ve hukuka uygun bir değişim değildir" dedi.

Demir, Mısır'daki askeri darbeyle ilgili yaptıtığı yazılı açıklamada, milli iradenin ve hukukun üstünlüğüne inanan herkesin bu türden girişimleri samimi bir şekilde lanetlemesi gerektiğini kaydetti.

Dünyanın neresinde olursa olsun, kim tarafından, hangi nedenlerle ve hangi amaçlarla yapılırsa yapılsın demokrasiye ve milli iradeye yapılan hiç bir müdahalenin doğru olmadığını ifade eden Demir, açıklamasında şöyle devam etti:

"Bu bir demokrasi ayıbı ve bir insanlık suçudur. Demokrasilerde sandık dışı bir yol ve yöntemle iktidara gelmek milli iradeye kasttır ve bunun adı her yerde darbedir. Bütün demokratik sistemlerde iktidara gelmenin de ve iktidar değişmesinin de tek yolu sandıktır. Sandık dışındaki yol ve yöntemlerle iktidara gelinebilir ama milletin hafızasında hiçbir zaman iyi izler bırakılmaz."

Yakın tarihte yapılan darbe ve darbe girişimlerinin nasıl hatırlandığının ortada olduğuna dikkati çeken Milletvekili Demir, "Darbe yapanları ya da darbe girişiminde bulunanları milletimiz her zaman lanetlemiştir. Mağdurlarını ise bağrına basmıştır. Bu millet Cemal Gürsel'i nasıl hatırlıyor rahmetli Adnan Menderes'i nasıl hatırlıyor. Doğru olan, iktidar değişikliğinin kurulacak sandıkta, yapılacak oylamayla, milletin iradesiyle gerçekleşmesidir. Demokrasilerde iktidar değişikliği milletin iradesiyle olur" ifadelerini kullandı.

Olanların demokrasiye ve hukuka uygun olmadığını belirten Demir, açıklamasını söyle tamamladı:

"Mısır'da yapılan, Taksim'de ise yapılmaya çalışılan demokrasiye ve hukuka uygun bir değişim değildir. Demokrat olduğunu söyleyen, demokrasiyi benimseyen herkesin bu değişikliğin usulüne dair karşı duruşunun olması lazımdır. Çünkü demokrasinin, demokrat olan insanların kabul etmeyeceği bir yol ve yöntem ortaya çıkmıştır. 'Sandık her şey değildir, seçim her şey değildir' demek Mısır örneğinde olduğu gibi darbeleri ve darbe girişimlerini meşrulaştırmaktan başka bir anlam taşımaz. Elbette ki, kişilerin, azınlıkların meşru ve haklı taleplerini demokratik kurallar içerisinde ifade etmesi ve karşılanması demokrasinin işleyişinin bir gereğidir. Şiddet içermeyen, şiddete davet etmeyen her türlü söylem ve eylem demokrasinin bir parçasıdır. Ama unutulmamalıdır ki demokrasinin temeli seçimdir. Seçimle gelen seçimle gitmelidir. Bunun dışındaki bir yöntem şiddete, kaosa ve anarşiye neden olur."

Kaynak: AA